Csökkent a Fidesz támogatottsága, de a szavazói aktívak

2020. október 22. – 08:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a kormánypártnak március és augusztus között 31-ről 36 százalékra nőtt a tábora, azóta viszont két hónap alatt 4 százalékponttal csökkent. A Fidesz októberi támogatottsága a teljes választókorú népességen belül 32 százalék. A DK a korábbi hónapokhoz hasonlóan most is 10 százalékon áll, míg a Jobbiknak a szeptemberi 6-ról 7 százalékra, a Momentumnak 7-ről 6 százalékra mérséklődött a tábora – írja a Závecz Research a legfrissebb, 1000 ember megkérdezésével készített pártpreferencia-felmérésében.

Forrás: Závecz Research
Forrás: Závecz Research

Az MSZP 5 százalékon áll, ahogy a korábbi hónapokban, az LMP-nek, a Párbeszédnek, a Mi Hazánknak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 2-2 százaléka van. 31 százalék vallotta magát pártnélkülinek. Noha a Fidesznek csökkent a támogatottsága, a biztos pártválasztók körében 49 százalékon áll, a második helyen álló DK-t csak 17 százalék, míg a Jobbikot és a Momentumot az aktív szavazók 10-10 százaléka támogatja.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt nőtt a Fidesz szavazótábora, különösen a vidéki városokban élők, a diplomások és a 40 év alattiak körében volt látványos a bővülés, mindegyikben meghaladta a 15 százalékpontot. A kormánypárt nem tudta megtartani az összes új szavazóját ezekben a csoportokban, augusztushoz képest éppen itt romlottak a pozíciói.

A vidéki városokban 8 százalékponttal lett alacsonyabb ez idő alatt a Fidesz-tábor mérete, igaz, Budapesten is csökkent ugyanennyit, a falvakban viszont egy hajszállal, 2 százalékponttal többen lettek a kormánypárt támogatói. Emiatt most településtípus szerint egyáltalán nem egyenletes a Fidesz beágyazottsága, Budapesten 26, a vidéki városokban 31, a falvakban 37 százalékos – írja közleményében a Závecz azzal, hogy a diplomások körében augusztus óta 16 százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága. Mérséklődött az érettségizettek és a szakmunkás végzettségűek körében is, az alapfokú végzettségűek körében ugyanakkor emelkedett 7 százalékponttal.

Forrás: Závecz Research
Forrás: Závecz Research

A 40 év alattiak körében 9 százalékpontot veszített a kormánypárt a nyár óta, az ennél idősebbek körében mindössze 2 százalékpontot. Így visszaállt a korábbi sajátosság, a fiatalok körében az átlagosnál gyengébben szerepel a Fidesz – 25 százalékos. A kormánypárt támogatottsága a biztos pártválasztók körében statisztikai értelemben augusztus óta nem csökkent, és ennek az az oka, hogy szavazóik az átlagosnál jóval aktívabbak. Októberben a Fidesz szavazóinak 61 százaléka ígérte biztos részvételét, a többi párt híveinek együttes aktivitása 55 százalék.

A jelenlegi közhangulatról a választók 57 százaléka mondta azt, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. A derűlátók aránya 33 százalék.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<