Parlamenti nagyüzem: több pénz a kismamáknak, 5%-ra csökken az új lakások áfája

2020. december 1. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz előterjesztésről döntenek a parlamenti képviselők kedden. Egyszerűsítették a közbeszerzési szabályokat, elfogadták az új lakások után fizetendő áfa 5 százalékra csökkentését, és megemelték a kismamák támogatását is.

Több pénz a kismamáknak

Mostantól törvény garantálja, hogy július elseje után a kismamák szülési szabadságuk első hat hónapjában a korábbi nettó keresetüknél magasabb összeget kapnak. A csed összege a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70 százalékáról 100 százalékára emelkedik. A törvény 2021. július elsején lép hatályba.

Csökken a lakásáfa

Január elsejétől 27%-ról 5%-ra csökken az új építésű ingatlanok áfája. Nem kell megfizetniük az illetéket azoknak, akik csokot vesznek igénybe új, vagy használt ingatlan vásárláshoz és gyermeket nevelnek. Cikkünk a témában>>>

Megbüntethetik a közúti ellenőrzéskor ellenszegülő sofőröket

A jövőben a közúti ellenőrzések során hatékonyabban léphetnek fel és bírság megfizetésére kötelezhetik a nem együttműködő, az ellenőrzést akadályozó járművezetőket.

Módosították a kereskedelmi törvényt

Az italpiacon segítik a kisebb gyártókat a piacra lépésben, és megakadályoznák, hogy a nagy gyártók adminisztratív jogi eszközökkel kiszorítsák a versenytársakat.

Egyszerűsödnek a közbeszerzési szabályok

Könnyítettek az ajánlattétel folyamatán, csökkentve az adminisztratív terheket, különösen a kis- és közepes vállalkozások számára. Szorosabb időbeli korlátok vonatkoznak a jövőben a közbeszerzési eljárások bírálati szakaszára. A közbeszerzési eljárásban nem lesz szükség nyilatkozat benyújtására a szerződéses biztosítékok jövőbeli rendelkezésre bocsátásáról.

Kiegészülnek a kiemelt térségi fejlesztési tanácsok

Az ország három kiemelt térségi fejlesztési tanácsába delegálhat további tagokat a kormány. A tanácsokban tagsággal az érintett megyei közgyűlési elnökök és a megyei közgyűlések további egy tagja rendelkezik, valamint az operatív programokért felelős miniszterek egy-egy képviselője. Az országban tíz területi fejlesztési tanács működik, azokból három kiemelt.

117,7 milliárdot kap az MTVA

Az NMHH 40,7 milliárd forinttal gazdálkodhat jövőre, míg a hatóság médiatanácsa 641 millió forinttal. A médiatanács kezelésében lévő előirányzatok költségvetése 1,7 milliárd forint lesz jövőre, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapé (MTVA) pedig 117,7 milliárd forint.

Új szolgálati jogviszony jön létre a NAV dolgozóinak

A törvény megkülönbözteti a NAV teljes állományát a közszféra egyéb állományától, új jogszabályt alkotva rájuk. A változtatás érinti a hivatásos, valamint a kormányzati szolgálati jogviszonyban állókat egyaránt. Ezzel a NAV jogelőd szervezeteinek teljes szervezeti, funkcionális és személyi jogállási integrációja lezárul.

Megszűnik az Egyenlő Bánásmód Hatóság

Feladatait az ombudsman veszi át. Cikkünk a témában>>>

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

(Források: MTI, Novák Katalin / Facebook)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!