Bencsik András: Demeter Szilárd írása kifogástalan

2020. december 1. – 08:42

frissítve

Bencsik András: Demeter Szilárd írása kifogástalan
Bencsik András – Fotó: Varga György / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Hír TV Sajtóklubjában jobboldali újságírók értékelték Demeter Szilárd visszavont írását. Bencsik András szerint semmi kivetnivaló nem volt a cikkben. Vitapartnerei azért nem fogalmaztak volna így, de az írás nyomában keltett „műbalhé” ellen ők is kikeltek, illetve jelezték: ha Soros führerezése holokausztrelativizálás, akkor Orbán lenácizása is az.

Hétfő este a Hír TV Sajtóklub című műsora természetesen Demeter Szilárd nagy port felkavart és gyorsan visszavont írásával kezdődött. Gajdics Ottó műsorvezető és a beszélgetés résztvevői, Bencsik András, Bencsik Gábor és Néző László jobboldali újságírók eltérő tónusban ítélték meg a művet.

Mint azt várni lehetett, az írás még a jobboldali véleményvezéreket is megosztotta. Gajdics Ottó úgy fogalmazott, hogy a sajtószabadságot jól körülhatárolták nekünk a libernyákok, de elismerte: maga is meglepődött, hogy ez a műfaj, mármint a visszavonás létezik. Mint mondta, ettől függetlenül a politikai vércsék és hiénák lecsaptak, és megpróbálták Orbán Viktorra tolni a felelősséget.

A legkeményebben Bencsik András fogalmazott, aki szerint Demeter Szilárd azt a hibát követte el, hogy a magyarokat és a lengyeleket a zsidókhoz hasonlította, mondván, bűnös és üldözött nép lettünk, a magyar zsidóság pedig ezt túlérzékenységből kifogásolta. Szerinte nincs igazuk ebben a zsidóknak, de Demeter Szilárd visszavonta az írását. „Kár volt, mert talán túlzó volt, de én azzal messzemenőkig egyetértek” –jelezte, majd hozzáfűzte:

„Az, hogy most kihez szabad hasonlítani magunkat és kihez nem, ez őszintén szólva óvodista színvonal. Tehát a zsidók szenvedéséhez nem hasonlíthatjuk magunkat, de remélhetőleg a bantu négerekhez, vagy a kihalt gepidákhoz nyilván szabad. Ez nem színvonal, szerintem ebbe nem kéne belemenni.”„

(Ide kattintva olvashatja el további írásainkat!)

Bencsik András szerint ugyanis Demeter Szilárd ”nem bántani akart, hanem védeni„.

A jóval visszafogottabb Bencsik Gábor szerint Demeter szerencsétlenül fogalmazott. ”Igaza volt, de alkalmat adott félremagyarázásokra. Ezzel a dolog lezárható, ellenben a baloldal most kimaxolná azt, ráugrott a témára, mint a gyöngytyúk a cserebogárra.„

Rámutatott arra is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester, aki képes volt a nyíltan antiszemita Bíró László mellett kampányolni, most a világ közvéleménye felé fordul, amivel sok jóhiszemű nyugati polgárt is megtéveszt, akik azt hiszik, hogy Magyarországon rettenetes antiszemitizmus tombol. Bencsik Gábor szerint mindez műbalhé.

Néző László volt a legmérsékeltebb, ő a maga részéről nem fogalmazott volna úgy, mint Demeter, de ő is deklarálta: abban, amit a PIM igazgatója ír, azért van igazság. Végül rámutatott, hogy ha ez az írás a holokauszt relativizálása, akkor Orbán Viktor lenácizása vagy lehitlerezése ugyanúgy a holokauszt relativizálása.

Bencsik András visszakapta a szót, és megerősítette, hogy a többiekkel ellentétben szerinte „az írás kifogástalan, nem volt abban szerencsétlen fogalmazás”.

A keménymaggal szemben maguk a fideszes képviselők úgy látták: nagyon helyes, hogy Demeter Szilárd visszavonta a szavait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!