Értelmetlen infografikák: Kérdezünk a járványról, de hányszor válaszolnak?

2020. november 30. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Munk Vera, a Telex főszerkesztője ebben a cikkben írta meg, miért lenne fontos, hogy a helyszínen járva ismerjük meg a koronavírus elleni hazai védekezés részleteit, válaszokat kapjunk az operatív törzs sajtótájékoztatóin a járvánnyal kapcsolatos kérdéseinkre, beszélhessünk orvosokkal, ápolókkal, kórházi dolgozókkal.

Most 3 értelmetlen infografikán mutatjuk be a különböző hivatalokhoz küldött kérelmeinket, és azok eredményeit.

1. Kérdéseink az operatív törzshöz

Az operatív törzset utoljára március 19-én lehetett személyesen kérdezni, azóta csak az előre beküldött kérdésekből szemezgetve válaszolnak néhányra. Az első infografikánkon azt mutatjuk meg, hogy a Telex fennállása óta mikor, hány kérdést küldtünk az operatív törzshöz (bal oldalon) illetve azok közül hányra kaptunk választ (jobb oldalon):

2. Fotózási, forgatási kérelmek

Különféle okokkal utasították el a kórházakban kért fotózási kérelmeinket, hogy valahol fotót, videót készíthessünk arról, hogy hogyan néz ki a járvány elleni küzdelem frontvonala. Az indoklásokban arra hivatkoztak, hogy munkánkat nem engedélyezhetik, mert

  • csak betegek és orvosok mehetnek be
  • Müller Cecília szerint nem lehet
  • a Népegészségügyi Központ szerint nem lehet
  • kérdezzük meg az Egészségügyi Ellátó Központot (amit meg is tettünk, és el is utasították)

12 különböző egészségügyi intézményhez összesen 31 különböző kérelmet küldtünk. Az alábbi infografikán ennek eredményét mutatjuk be:

3. Kérdéseink a mentőszolgálathoz

Az Országos Mentőszolgálatnak október óta hat különböző megkeresésben 15 kérdést tettünk fel, és kétszer kértünk nyilatkozatot. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy eddig velük jártunk a legnagyobb szerencsével. Harmadik infografikánkon bemutatjuk, hogy megkereséseinkből mennyire reagáltak, illetve hány alkalommal kaptunk választ, illetve készíthettünk interjút.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!