M. Richárd letartóztatását kéri az ügyészség

2020. november 27. – 10:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

M. Richárd letartóztatását indítványozta a Fővárosi Főügyészség, miután a bíróság ezt egyszer már elutasította, és a bűnügyi felügyeletét is megszüntette a vádlottnak.

A kecskeméti maffiaper volt vádlottja 2017. május 15-én 135-140 km/órás sebességgel csapódott bele Mercedesével egy kanyarodó Citroënbe a Dózsa György úton. A balesetet csak a két sofőr élte túl, a Citroën utasai, egy 23 és egy 37 éves férfi meghaltak. Az már a baleset másnapján kiderült, hogy

M. Richárd jogosítvány nélkül vezetett, szervezetéből pedig kokainszármazékot mutattak ki, de a szakértők szerint a kábítószer már nem befolyásolta beszámítási képességeit.

Az ügyészség mindkét sofőr ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat. Mivel az előkészítő ülésen egyikőjük sem ismerte el bűnösségét, és nem mondtak le a tárgyalás jogáról, az ügyet első fokon 2019 januárjában kezdték tárgyalni a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A tárgyalásokon tanúkat és szakértőket is meghallgattak, itt vetítették le először azt a videót, amely azt bizonyította, hogy M. Richárd a baleset előtti pillanatokban mobiljával videózta magát.

Szeptemberben négy év letöltendő fogházbüntetésre ítélték M. Richárdot első fokon, és végleg eltiltották a járművezetéstől.

Az ügy harmadrendű vádlottja 1 év 10 hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott, és egy évre őt is eltiltották a vezetéstől. Az ítélet ellen a vádlottak és az ügyész is fellebbezett, az ügyészség a büntetés jelentős súlyosbítása, illetve a közúti veszélyeztetésben bűnösnek kimondás érdekében nyújtott be fellebbezést. Indítványozta továbbá a 43 éves férfi letartóztatását, ám ezt a bíróság elutasította, és a bűnügyi felügyeletét is megszüntette a vádlottnak.

A Telex friss híreit itt találja >>>

A Fővárosi Főügyészség az elsőfokú ügyész fellebbezéseit fenntartotta – írják pénteki közleményükben. Egyetértenek azzal, hogy M. Richárdot letartóztatásba kell helyezni, és ezt csak erősíti, hogy a férfi ellen az ítéletet követően vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség, illetve ismételt engedély nélkül vezetés miatt szabálysértési eljárás is indult ellene.

A másodfokú ügyészség szerint a közúti veszélyeztetésben indokolt a bűnösség megállapítása, és szerintük a kiszabott büntetés nem felel meg az egyéni megelőzésnek, illetve a társadalom felé sem képviseli eléggé azt az üzenetet, hogy tartózkodni kell a járművezetés szabályainak megszegésétől. Ezért a büntetés jelentős súlyosbítása indokolt – fogalmaznak. Az ügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartja alaposnak.

A letartóztatásról és a jogerős ítéletről a Fővárosi Törvényszék fog dönteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!