A külföldön élő magyarok az utolsó pillanatban fogják megtudni, milyen feltételekkel jöhetnek haza karácsonyra

2020. november 26. – 12:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

November utolsó kormányinfója is a koronavírus jegyében telt, a legtöbb kérdést a járványügyi intézkedésekről kapta a kormány, de volt szó a választási törvény módosításáról, a megválasztott amerikai elnökről, George Clooney-ról és az uniós jogállamiság-vitáról is. Összefoglaló a legfontosabb fejleményekről.

A széles körű tesztelés miatt romolhattak az adatok

Gulyás Gergely azt mondta, néhány hét, és látszani fog a fény az alagút végén a vakcinák révén, amelyek várhatóan érkezni kezdenek az országba. 12 millió adagot kötött le Magyarország, ezek most európai és amerikai fejlesztések, de tárgyalnak orosz, kínai, izraeli cégekkel is. A magyar hatóság engedélyezhet úgy is egy vakcinát, ha azt az uniós hatóság nem vizsgálta, de az uniós vizsgálat nagyban meggyorsítja a folyamatot. Gulyás azt mondta, a Pfizer vakcinájával kapcsolatban – amely már nagyon jól áll az engedélyeztetési folyamatban – rossz hír, hogy a cég először az USA-ba szállít, a kormány szerint ez is azt mutatja, hogy „nem lehet kíméletre, szolidaritásra számítani vakcinaügyben sem, versenyfutás zajlik világszerte”. Ugyanakkor Gulyás közlése szerint ha Amerika kap először a Pfizer oltóanyagából, a lekötéskor befizetett előleg felét visszafizetik. Olvasni ugyanakkor arról is, hogy a Gulyás által elmondottak nem felelnek meg a valóságnak, a 168 Óra például egy az ügyre rálátó forrásra hivatkozva azt írja, Anglia előbb is kaphat a vakcinából, mint az USA, majd az USA és az EU lényegében egy időben kapja meg az oltóanyagot.

A miniszter szerint az aktuális koronavírus-fertőzöttségi adatok azért lőttek ki, mert szélesebb körű a tesztelés. Arról is beszélt, hogy külön nyilvánosságra fogják hozni a különböző hivatásrendek (egészségügyi, oktatási stb. dolgozók) fertőzöttségi adatait; hogy kibővítik-e a tesztelési kört, azt a mostani kör eredményei alapján fogják eldönteni.

Koronavírustesztet végző orvostanhallgató mintát cseppent a tesztcsíkra egy általános iskolai tesztelésen 2020. november 26-án – Fotó: Balázs Attila / MTI
Koronavírustesztet végző orvostanhallgató mintát cseppent a tesztcsíkra egy általános iskolai tesztelésen 2020. november 26-án – Fotó: Balázs Attila / MTI

Gulyás tájékoztatásából kiderült, jelenleg 961 koronavírusos beteget kezelnek intenzív osztályon, és a most felálló Országos Kórházi Főigazgatóság feladata lesz a még pontosabb nyilvántartás. Arról, hogy miért van több tízezres különbség a statisztikákban az aktív fertőzöttek, illetve a kórházban és karanténban lévők száma között, Gulyás Gergely azt mondta, hogy formális karanténhatározat nélkül is otthon vannak a koronavírus-fertőzöttek, mert így is karanténkötelezettség áll fenn. Szó volt arról is, karácsonyra szigorodhatnak-e tovább a szabályok, illetve hogy mire számíthatnak, akik külföldről jönnének haza karácsonyozni, de mindkét témában további türelmet kért a kormány, a jelenlegi adatok alapján még korai lenne szerintük határozni ezekben a kérdésekben. Várhatóan december 10-ig meghozzák a döntéseket. A karácsony mellett a síeléssel kapcsolatban sem fix még semmi: nincs döntés arról, kinyithatnak-e a hazai pályák, mindenesetre külföldi sítúrák szervezéséről lebeszélné a magyarokat a miniszter.

Változhatnak bizonyos táppénzszabályok

A Telex azt firtató kérdésére, hogy mi az egészségügyben most elindított átalakítások célja, és hogyan érinti majd ez a betegellátást, a miniszter így felelt: az egészségügy elmúlt fél évben történt összes átalakítása (így az OKF felállítása is) a járványügyi felkészülés érdekében történt. Szerinte hosszú távon is jobb és működőképesebb rendszert hoznak létre ezek az átalakítások. „Reméljük, hogy nem a járványok kora következik, de a mostani helyzet egyértelművé tette, hogy egy világos eljárásrendben működő, szervezettebb egészségügyi ellátásra van szükség. Ez sehol nem jelent kórházbezárást” – mondta Gulyás, aki szerint azt ugyanakkor jelenti az OKFŐ létrehozása, hogy világos felelősségviszonyokra és világos hierarchiára van szükség az egészségügyben.

Többször előkerült a koronavírus és a táppénz kérdése a tájékoztatón. A kormány mind arra a problémára, hogy sok szülőnek elfogyott már az idei sima és betegszabadsága is a gyerekek esetleges karanténja miatt, mind arra a problémára, hogy a tanároknak bonyolult érvényesíteni a százszázalékos táppénzt, azt mondta: ezek valós felvetések, a jogszabályi megoldásokon dolgozik a kormány. A helyi iparűzési adó elengedéséről nem született döntés, az MKIK erre irányuló javaslatát radikálisnak nevezte Gulyás Gergely, de gondolkodnak azon, hogyan lehetne még segíteni a cégeket. Az államadósság idén nőni fog a recesszió miatt, de jövőre újra csökkenteni tervezik az Alaptörvény vonatkozó passzusával összhangban. Gulyás azzal kapcsolatban megnyugtatott mindenkit, hogy nem lesz olyan, hogy nem jön jövőre uniós pénz Magyarországra, hiszen még ha nem is fogadják el az EU-költségvetést a magyar–lengyel vétó miatt, akkor is minimum 500 milliárd forintnyi agrártámogatás, illetve a korábbi költségvetés bázisán további pénzek érkeznek majd.

A választási térképet nem rajzolják át

A választási törvény faragása kapcsán a kormány kitart amellett, hogy ez a kamupártok és nem az ellenzék ellen irányul, Gulyás Gergely azt is mondta, nem tud olyan újabb javaslatról, ami további érdemi tartalmi változtatásra irányulna a választási eljárásról szóló törvényben. A választási térképen, a körzeteken pedig csak akkor változtatnának, ha ezt az ellenzék is támogatná, de ilyen javaslat a részükről nem érkezett. A gazdaságvédelem zászlaja alatt korábban elengedték azok nyelvvizsga-kötelezettségét, akiknek pusztán emiatt volt beragadva a diplomája, az arra irányuló kérdésre, hogy az azóta diplomázóknál is szóba jöhet-e az elengedés, Gulyás azt mondta, nincs még döntés erről.

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a kormányinfón 2020. november 26-án
Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a kormányinfón 2020. november 26-án

Joe Biden megválasztott amerikai elnökről és a Biden-adminisztrációról így nyilatkozott a miniszter: „ne döntsük el előre, hogy hogyan fognak viszonyulni Magyarországhoz, hanem várjuk meg”, de azt is megfogalmazta, hogy értékelik és tisztelik Joe Biden ambícióját, miszerint az USA készen áll a világ vezetésére, viszont azt gondolják, hogy Magyarországot a magyarok által négyévente demokratikusan választott kormánynak kell vezetnie.

A kormányinfón könnyedebb témák is felmerültek, kiderült például, hogy nincs akadálya, hogy Gulyás Gergely valamikor kávézzon a kormánykritikus megjegyzéseivel a napokban forró témát szolgáltató George Clooney-val, illetve hogy szerinte az, hogy a Project Syndicate nem közölte Orbán Viktor válaszcikkét Soros György cikkére, annak a bizonyítéka, hogy nyugaton csak egyféle vélemény megengedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!