Fürjes Balázs levélben kéri Karácsonyt, hogy ne szüntesse meg a Főkertet

2020. november 26. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt kéri Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy ne szüntesse meg a 153 éves fővárosi kertészetet, a budapesti zöldterületek gazdáját, miután múlt héten kiderült, hogy a fővárosban öt közműszolgáltató vállalatot, köztük a Főkertet is egyetlen cégbe olvasztják össze a megszorítási program részeként.

Az MTI által is közzétett levélben Fürjes írta, szerinte a főpolgármester „egy tollvonással megszüntette” a főváros legrégebbi közszolgáltató vállalatát, a Főkertet, aminek feladata Budapest zöldítése. Fürjes szerint a Főkert „túlélte Trianont, a háborúkat és a kommunizmust is”, és

„egyedülálló szakmai műhely. Magyarország legrégibb és legnagyobb kertészete. Gondos, jó gazdája a Gellért-hegynek, a Feneketlen-tónak, a Hajógyári-sziget parkjainak, a Népligetnek, a Margit-szigetnek, a Tabánnak, a Nehru parknak, a Szent István parknak, a Gesztenyéskertnek, a Vérmezőnek és megannyi közparknak. Költségvetési támogatása mindösszesen a fővárosi költségvetés 1 százaléka.”

Fürjes Balázs kitért arra is, hogy Karácsony Gergely idén januárban a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: „mivel az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb programja a zöldfelületek növelése lesz a városban, az új vezetésű Főkertnek stratégiai szerepe lesz a város átalakításában”. Fürjes szerint „önálló fővárosi kertészeti közszolgáltató nélkül romlani fog a budapesti közparkok és zöldterületek minősége és megáll a fővárosi zöldterület gyarapodása, ami az elmúlt tíz évben gyors ütemben megindult”. Az államtitkár úgy gondolja, hogy a központosított vállalatban mindig több figyelem jut majd a többi területre, így a szemétszállításra vagy a melegvíz-ellátásra, mint a zöldfelületekre vagy az utcák takarítására.

„Demokráciában természetes módon vannak és lesznek vitáink is. De a minőségi zöldterületek fejlesztése, új közparkok létesítése, Budapest zöldítése eddig olyan kérdés volt, amiben kormány és városvezetés és személyesen mi is mindig egyetértettünk. (...) Javaslom, tartsuk fenn ezt az egyetértést és kérem, hogy a zöld Budapest program, a főváros minőségi zöldterületeinek gyarapítása és méltó kezelése érdekében fontolja meg érveimet és vizsgálja felül a budapesti környezetbarátokat is váratlanul érő döntését a Főkert megszüntetéséről”

– áll az államtitkár levelében. Megjegyezte: a döntés természetesen Karácsonyé, és hozzáfűzte, levelére tekintsen úgy a főpolgármester, mint egy, a város építésén dolgozó budapesti polgáréra, aki felvetéseit és javaslatát az élhető Budapestért fogalmazta meg. A lakossági programról részletesen itt írtunk.