„A kudarcot nem szabad jutalmazni” – Visszautasítja a Budapestért Díjat a Levegő Munkacsoport

2020. november 25. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem veszi át a Fővárosi Közgyűlés által ellenszavazat és tartózkodás nélkül megítélt Budapestért Díjat a Levegő Munkacsoport, mivel a civil szervezet szerint nem sikerült mérsékelni a főváros súlyos levegőszennyezettségét.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a lapunkhoz is eljuttatott közleményben azt írja:

„Tudjuk, hogy a probléma rendkívül komplex, és megoldása sok szereplő együttműködésén múlik. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek során számtalan javaslatot tettünk a kormánynak és Fővárosi Önkormányzatnak a levegőminőség javítására, és ezek a javaslatok szinte kivétel nélkül be is épültek a különböző hivatalos dokumentumokba. Mindennek ellenére a gyakorlatban igen kevés volt az előrelépés, és több visszalépés is történt. Célunkat tehát nem sikerült elérnünk, és úgy véljük, ezt a kudarcot nem szabad jutalmazni. Örömmel fogjuk átvenni a Budapestért Díjat akkor, amikor majd Budapest egyetlen hivatalos levegőminőség-mérő állomásán sem fogja a légszennyezettség koncentrációja túllépni a megengedett határértéket egy teljes éven keresztül.”

A civil szervezet a visszautasítás mellett felajánlotta a fővárosi képviselőknek további együttműködését annak érdekében, hogy viszonylag rövid időn belül és elfogadható költséggel javuljon a budapesti levegő minősége.

Több ezer embert, több milliárd forintot vesztettünk a légszennyezés miatt

A Levegő Munkacsoport a Fővárosi Közgyűlés tagjainak eljuttatott levelében (pdf) részletesen kifejti, hogy több mint három évtizede dolgoznak Budapest tiszta levegőjéért, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, illetve veszítsék el idő előtt az életüket a szennyezett levegő miatt – azonban egyre távolabb kerülünk ettől a céltól. A légszennyezettség mértéke ugyanis rendszeresen meghaladja az egészségügyi határértékeket – melyek ráadásul esetenként jóval magasabbak annál, mint amelyeket az Egészségügyi Világszervezet ajánl. Sőt, a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace mérései pedig arra utalnak, hogy a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon évente több mint 13 ezren halnak meg idő előtt a légszennyezettség következtében, és ezek az emberek átlagosan több mint tíz évet veszítenek az életükből. Lakosságarányosan számítva Budapesten mintegy 2500 ember korai halálát okozza a rossz levegő. Az asztmás gyermekek száma is évről évre növekszik, számuk 2001 és 2017 között Budapesten megkétszereződött. A légszennyezés veszélyeire a Levegő Munkacsoport szerint „különös erővel mutatott rá a koronavírus-járvány”; az Európai Kardiológiai Társaság szerint Magyarországon a Covid-19 okozta halálozások negyede a légszennyezettségre vezethető vissza.

A civil szervezet a díj visszautasításának indoklásában arra is rámutatott, hogy a légszennyezés komoly gazdasági károkat is okoz: az Európai Népegészségügyi Szövetség számításai alapján évente mintegy 3300 millió euró, a Budapesten megtermelt GDP 6,2 százalékának megfelelő összegű veszteséget okoz fővárosunkban a szennyezett levegő. Az egy lakosra jutó veszteség súlyossága tekintetében a vizsgált 432 európai város között Budapest a 22. helyen áll évi 1860 euróval (azaz nagyjából 680 000 forinttal).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!