A XV. kerületi tűzből megmentett 12 éves kisfiú gyámjai voltak a tűzben meghalt nagyszülők

2020. november 24. – 10:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, egy lakástűz áldozata lett egy idős pár hétfő hajnalban Budapest XV. kerületében, a Pázmány Péter utcában. A családi ház több helyisége is égett, egy kisfiút az épület tetejéről mentettek ki. Az idős férfi a helyszínen, házastársa a kórházban hunyt el.

Az üggyel kapcsolatban kedd reggel tartott sajtótájékoztatót a rendőrség, amelyen részt vett az a két rendőr is, akik először érkeztek a helyszínre, és akik segítettek lemászni a tetőről a 12 éves kisfiúnak, megmentve ezzel őt a tűztől.

A rendőrség már hétfőn frissítette a tűzeset hírét azzal, hogy a tűz kapcsán idegenkezűség gyanúja merült fel, és hogy több ember ellen elkövetett emberölés miatt indítottak eljárást, valamint azzal, hogy már hétfő délben elkapták a hajnali tűzeset feltételezett elkövetőjét, az 51 éves M. Andrást Újpesten. A keddi sajtótájékoztatón az ügy hátterét is elmondták.

A sajtótájékoztatón először a két rendőr beszélt, akik kiérkeztek a házhoz. Elmondták, egy udvarban található garázs, és az afölötti lakórész lángolt a helyszínen, próbáltak minél gyorsabban odajutni. Annyit tudtak a bejelentőtől, hogy a melléképületben négyen élnek.

Amikor odaértek, hallották, hogy egy gyerek kiabál a tető felől, hogy mentsék meg. Az udvaron a rendőrök gyorsan kerestek valami létrának valót, és találtak is egy alumínium állványhoz való „fél létrát”. Az egyik rendőr ezzel a kezében felmászott egy nagy, ezer literes vízgyűjtő tartályra, a gyereket abba az irányba hívta a tetőn, és így elérte ezzel a létrával, a gyerek pedig le tudott mászni. Ezután érkeztek a tűzoltók, akik eloltották a tüzet, és kihozták a házban élő idős házaspárt.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

A gyereket, aki sokkos állapotban volt, és folyamatosan a nagyszüleit hívogatta, átadták a gyermekmentőknek, akik ellátták és próbálták megnyugtatni, mesélte a rendőr.

Ezután a rendőrök elmondták az ügy hátterét is.

Az udvarban van egy családi ház, amelyben egy pár él. A garázs fölötti lakrészben pedig egy idős házaspár a 12 éves unokájukkal lakott, valamint egy M. András nevű magyar-román állampolgár. A házaspár és M. András is az ingatlan tulajdonosának dolgoztak.

M. Andrást júliusban ismerte meg a tulajdonos, munkát és szállást adott neki. Bár elvárás volt vele szemben, hogy a munkában és az ingatlanban ne igyon alkoholt, ezt nem igazán tartotta be, sőt, egyre komolyabb probléma volt azzal, hogy ivott a férfi, a munkáját is elkezdte hanyagolni.

A problémák novemberben lettek egyre komolyabbak, volt, hogy a tulajdonos nem volt a városban, és az idős házaspár telefonált neki, hogy M. András részek, kiabál, ám a házaspárnak mindig sikerült megnyugtatnia. Aztán amikor már a tulajdonos házába ment be erőszakosan a férfi, akkor arra kérték M. Andrást, hogy adja le a lakáskulcsot és hagyja el másnap az ingatlant. Aznap este az idős házaspár azzal hívta fel az ingatlan tulajdonosát, hogy már késsel hadonászik András, és agresszív, de mire leért a hátsó épülethez a tulajdonos, a férfit megint sikerült a házaspárnak megnyugatni.

A gyermek elmondása szerint a férfi kért egy kulcsot az idős asszonytól, mert el akart menni.

A család lefeküdt aludni, majd arra keltek hajnal három körül, hogy az épület tűzriasztója szól, hatalmas füst van, és a kijárat felé nem tudnak távozni, akkora lángok vannak már.

Az idős nő hívta a tulajdonost, hogy „András felgyújtotta a lakást, hívjon segítséget”.

A tulajdonos miután telefonált, a melléképülethez ment, és kinyitotta a garázs ajtaját, hátha tud segíteni, de a hő hátravágta a betonra, képtelen volt az épületbe bejutni.

A rendőrök végül a kisfiút le tudták szedni a tetőről, a tűzoltók eloltották a tüzet, és kihozták a házaspárt ugyan,

de a 60 éves férfi a helyszínen, a szintén 60 éves nő a kórházban belehalt sérüléseibe.

M. András nem volt a helyszínen, a rendőrök hajtóvadászatot indítottak ellene, majd meg is találták egy 4. kerületi helyen, részegen. Előállítása után a férfi vallomást nem tett, a rendőrök pedig indítványozták letartóztatását.

A tájékoztatón kiderült, a 12 éves fiú jól van, pár napig megfigyelésre még a kórházban tartják. Az is kiderült, a fiúról születése után lemondott édesanyja, így nagyszülei voltak a gyámjai.

A rendőrök több ember ellen elkövetett emberölés, és 14 évet be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés gyanúja miatt indítottak eljárást,. Valamint károkozásért, az ingatlanban, valamint a garázsban található autóban tett kár 60 milliós.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!