Inverz Budapest a Normafánál

2020. november 24. – 19:13

Inverz Budapest a Normafánál
Olvasói fotó – G. Szabó István

Másolás

Vágólapra másolva

Mintha egy másik Budapesten járt volna olvasónk, aki délelőtt a Normafán sétálva lőtt egy képet a városról.

Míg a főváros lakosainak zöme a ködbe burkolózva próbálta beindítani a keddi napi rutint, addig azok, akiknek volt idejük felsétálni a hegyekbe (vagy olyan szerencsések, hogy ott laknak), például a 477 méter magas Normafára, kivételes helyzetben érezhették magukat a fent szikrázó napsütésben.

A jelenség hátterében lassan kivonuló köd állhat, ami alkalmanként a felszín közelében fokozatosan megvastagszik, majd megemelkedik, és alacsonyabb rétegfelhőzetté alakul át. Ilyenkor a felhőzet alatt jövő-menő emberek egyhangú, hideg, párás, szürke időt tapasztalnak, és fogalmuk sincs arról, hogy felettük, a felhőzet fölé nyúló hegycsúcsokon derült, napos, a lentinél melegebb idő van.

A levegőminőség is rosszabb ilyenkor a városban, mivel korlátozott függőleges légcsere esetén feldúsulnak a légszennyező anyagok, különösen igaz ez az inverziós, hidegpárnás helyzetekben, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Aki hasonlót akar látni, jó eséllyel szerdán is megnézheti a ködbe burkolózott fővárost, ugyanis az OMSZ szerint az ország nagy részén továbbra is köd, illetve rétegfelhőzet képződik, és túlnyomóan borult, ködös idő várható, csak kevés helyen lehet felszakadozás.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!