Fél éven belül két új központot kapott a magyar hírszerzés

2020. november 23. – 13:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták az Információs Hivatal Kríziskezelő Központját, ami fél éven belül a második új központja a magyar hírszerzésnek, írta az MTI.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt a kibertámadásokkal is foglalkozó központ átadóján, hogy elengedhetetlen, hogy olyan kríziskezelő központ álljon rendelkezésre, amely a XXI. századi követelményeknek, a nemzetközi titkosszolgálati sztenderdeknek is megfelel és lehetővé teszi, hogy az ország reagáló képessége megszakítás nélküli legyen.

Jelezte, hogy a most átadott központban a nap minden órájában és a hét minden napján folyik a munka, és onnan valós időben követhetik a folyamatban lévő műveleteket, illetve kapcsolatot tarthatnak a külföldön lévő munkatársakkal.
A kialakítása 1,5 milliárd forintba került. „Ez egy szükséges és jó befektetés is volt, hiszen egy ilyen kríziskezelő központ nélkül ma már modern hírszerzési működés gyakorlatilag elképzelhetetlen” – mondta Szijjártó.

Szijjártó azt mondta, mivel a járvány miatt az oktatás és a szociális élet egy része a digitális térbe helyeződött át, ez lehetőséget ad a terroristáknak a kibertámadásokra, illetve, hogy gyorsabban, hatékonyabban terjesszék szélsőséges ideológiájukat. Felhívta a figyelmet, hogy 2020 első felében 30 százalékkal nőtt a kibertámadások száma és ezek egy része a kritikus infrastruktúrát érte.

Májusban az Információs Hivatal Oktatási és Képzési Központját adták át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!