A Fővárosi Kormányhivatal szerint a BKK nem sűrítette eléggé a járatokat, a BKK szerint ezt kétszer is megtették

2020. november 20. – 22:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Kormányhivatal szerint a főváros, konkrétan a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nem hajtotta végre a kormány járatsűrítésre vonatkozó döntését, és az ezzel kapcsolatos értékelhető dokumentációt sem adott át a kormányhivatalnak, olvasható abban a közleményben, amit az MTI-hez juttattak el pénteken délután. Ebben emellett azt is írják, hogy a BKK mindössze 24 vonalon sűrítette a járatokat, ez a sűrítés pedig a három százalékot sem éri el.

A BKK erre azt reagálta, hogy pont a Fővárosi Kormányhivatal kérése miatt

már november közepe óta a létező legnagyobb kapacitással járnak a BKK járatai a délutáni elnyújtott (15-19 óra közötti) csúcsidőben is.

Ráadásul nem 24, hanem 28 vonalon sűrítették a járatokat, erre pedig kétlépcsőben került sor:

  • szeptember 1-je óta – kormányhatározattól függetlenül is – a BKK járatai maximális kapacitáson közlekednek, reggel 9 óráig meghosszabbították a csúcsidei menetrendet a gerincvonalakon;
  • miután a kormány november 3-án újabb korlátozó intézkedésekről döntött a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – amelynek részeként, minden előzetes egyeztetés nélkül a közösségi közlekedés szolgáltatóinak előírta a kötelező járatsűrítést – a BKK fokozatosan tovább növelte a forgalomban közlekedő járműveinek számát. Így a 15 és 19 óra közötti délutáni csúcsidőben a BKK a lehetséges legtöbb járművet forgalomba állította a gerincvonalain.

A BKK a közleményben arra is kitér, hogy a Volánbusz semmilyen módon nem veszi ki a részét budapesti járatsűrítésből, sőt éppen a kormányrendeletre hivatkozva nem növelte a Budapesten közlekedő 140 autóbuszának a számát, mondván autóbuszaik feladata nem a Budapest belterületeinek, hanem a „hosszas környéki szakaszoknak” a kiszolgálása. Pedig a társaság október végén, a Volánbusz-flotta bővítéskor arról nyilatkozott, hogy a 30 új busz Budapest közlekedését segíti majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!