Az esztergomi főegyházmegyének adják az esztergomi várat

2020. november 20. – 11:16

frissítve

Az esztergomi főegyházmegyének adják az esztergomi várat
Az Árpád-kori alapokra épült királyi vár déli részlete az Esztergomi bazilikával Fotó: Jászai Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez kerülhet az esztergomi vár egy friss törvénymódosító értelmében, amit Völner Pál fideszes képviselő, igazságügyi államtitkár terjesztett a parlament elé – vette észre a Hvg.hu. A javaslatot kiegészítésként nyújtották be ahhoz a törvényjavaslathoz, amellyel a szabadkígyósi kastélyt a mezőhegyesi Ménesbirtokhoz csatolnák.

A vár jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozik, a javaslattal a tulajdon és a kezelés is az Esztergom-Budapesti Egyházmegyére szállna. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a vár korábban is egyházi birtokon állt, és mivel az érintett területtel szomszédos az esztergomi Bazilika, indokolt a „fizikailag és rendeltetésüket tekintve is” szorosan egymáshoz kapcsolódó területek egyházi tulajdonba adása.

A javaslat elfogadásával az ingatlan kikerülne a kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon köréből. A nemzeti vagyonról szóló törvény az ingyenesen átadott vagyonnal kapcsolatban előírja, hogy az új tulajdonos évente köteles beszámolni az átadónak, illetve 15 évig azt nem idegenítheti el a vagyontárgyat. Völner Pál javaslata értelmében az esztergomi vár határozatlan ideig terhelt az eladási tilalommal, és a főegyházmegye pedig nem köteles éves beszámolót készíteni az átadónak.

Egy friss Közlönyből az is kiderült, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye megkapja a Szegedi Fonalfeldolhozó Zrt.-t.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!