Nem kell kiköltöznie a BKV-nak a ferencvárosi kocsiszínből, milliárdokat spórolhat az állam a Kúria döntésével

2020. november 19. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúria döntése értelmében a BKV-nak sem a 1,5 milliárdos kötbért nem kell kifizetni, sem a ferencvárosi kocsiszínt nem kell kiköltöztetni – írta közleményében a közlekedési vállalat. Ezzel a 1,5 milliárdos kötbért mellett megközelítőleg 5-10 milliárd forintnyi közpénzt takarítottak meg – írták.

A társaság tavaly decemberben nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, amelynek előzménye, hogy 2005-ben a BKV „akkori vezetősége egy olyan, utólag már láthatóan nem előnyös szerződést kötött a ferencvárosi kocsiszín ingatlanjára vonatkozóan, ami miatt nem csak a kocsiszínt kellett volna elköltöztetni, hanem a – forráshiány miatti kivitelezhetetlen – költözés elmaradása miatt jelentős kötbér is sújtotta volna Társaságunkat” – hangsúlyozták.

A BKV próbálta elérni a szerződés érvénytelenítését, „az erőfeszítést pedig a bíróság tegnapi kedvező ítélete meg is erősítette” – tették hozzá. További pozitív hozadéka az ügynek, hogy nem kell kényszerűségből egy új létesítményt felépíteni, amire a cég becslései szerint legalább 5-10 milliárd forint közpénzt kellett volna költeni.

Bolla Tibor, a társaság vezérigazgatója hangsúlyozta: „Számos korrekt és tisztességes javaslatot megfogalmaztunk, míg végül 2015-ben a szerződés megszüntetéséért indítottunk pert. Hosszas eljárás után 2019 decemberében a Kúriához nyújtottunk be felülvizsgálati kérelmet, mert bíztunk benne, hogy ez az egyedüli és korrekt megoldás. Erről döntött – szerencsére javunkra – 2020. november 18-án a testület. A döntés túlmutat a remíz ügyön, azt is alátámasztja, hogy felelős gazdálkodást folytatunk.”

Az ítélet kimondja: a csereszerződés érvénytelen, így a kocsiszín továbbra is a megszokott helyen, a megszokott formájában üzemelhet, és adhatja forgalomba a fővárosi közösségi közlekedés számára nélkülözhetetlen villamosokat.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!