Bevetették a készenléti rendőröket az erdei terepmotorosok ellen

2020. november 18. – 12:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két, védett erdőben krosszozó terepmotorost kapcsoltak le a hétvégén a Börzsönyben. A motorosok egy része támadólag lépett fel, mások elmenekültek, kényszerintézkedés is volt. Akit elkaptak, 300 000 forintot is fizethet.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata a Készenléti Rendőrség és az Országos Természetőr Egyesület tagjainak segítségével sikeresen elcsípett két terepmotorost a Börzsöny védett erdőjében a hétvégén. A motorosok a széles körű jogszabályi tiltás ellenére a nemzeti park területén krosszoztak – közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park a közösségi oldalán.

Kényszerintézkedés az erdőben – Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park
Kényszerintézkedés az erdőben – Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Mint írják, a motorosok az intézkedés során a szokásos fordulatokkal próbáltak meg védekezni, úgy mint: „eltévedtünk”, „sosem jártunk még erre”, „megijedtünk, azért menekültünk”, stb. De aztán a helyzet kicsit elfajult, és a motorosok egy része támadólag lépett fel, míg mások menekülőre fogták a felszólítás ellenére – számolnak be az esetről. Ezért egy esetben pedig kényszerintézkedésre is szükség volt.

A bejegyzés szerint aki a természetvédelmi őrök (mint hatósági személyek) felszólításának nem tesz eleget az ugyanúgy szabálysértést követ el, mintha egy közúti ellenőrzés során nem állna meg a rendőröknek. A természetvédelmi őrszolgálat közölte, hogy a nemzeti park védett természeti területein az év minden hónapjában több ehhez hasonló közös szolgálat várható, így az illegális területhasználók (pl. erdőben motorozók, quadozók) továbbra is számíthatnak intézkedésre és bírságra.

Pusztít, szennyez, zavar

A védett természeti területeken jogszabályok alapján tilos, illetve engedélyhez kötött a járművel történő közlekedés. A Natura 2000 hálózatba tartozó területeken is engedélyköteles a technikai jellegű sporttevékenység, áll a magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján. Eszerint akár 300 ezer forintra is büntethetők az elkapott motorosok.

A motorsportok negatív hatása mind az élő-, mind az élettelen természeti környezetre valójában olyan sokrétű, hogy röviden szinte lehetetlen összefoglalni; pusztítja az alapkőzetet és a talajt, még a tehergépjárműveknél is nagyobb mértékben szennyezi a levegőt és az élővizeket, szerepel a Bükki Nemzeti Park összefoglalójában. A mikro-életközösségek kényes egyensúlyát felborítja, lepusztítja a patakpartokat, helyrehozhatatlan károkat képes okozni a gyepekben és az erdőkben is. Sok esetben ritka, magas természetvédelmi értékű növény-, illetve állatfajok esnek áldozatául ennek a tevékenységnek, teszik hozzá.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Magyar Motorsport Szövetség októberi kezdeményezése szerint összeegyeztethető a természetvédelem és az erdei motorozás úgy, hogy az utóbbinak ne legyenek káros hatásai. Nem a folyamatos ellenőrzés, hanem a tájékoztatás, illetve a minden érintett számára megfelelő megoldás kidolgozása az együttműködő felek legfőbb feladata. Rendkívül fontos a motorsportos közösség informálása, felelősségérzetének fokozása a fenntartható természethasználat iránt, a kölcsönös kommunikáció és hosszú távon egy olyan szabályozás megalkotása, amely megoldást nyújthat a jelenleg fennálló problémára, írták közleményükben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!