Márki-Zay nyert a Kúrián, elutasították az ellene indított személyiségi jogi pereket

2020. november 18. – 20:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a két perben is nyert a Kúrián. 2018-ban Végh Ibolya, Hódmezővásárhely korábbi aljegyzője és Paragi István, az Építészmester Zrt. vezérigazgatója indított ellene személyiségi jogi pert a jó hírnevük megsértése miatt, amit a Szegedi Törvényszéken első- és másodfokon is meg is nyertek. Márki-Zayt a jogkövetkezmények mellett akkor 700, illetve 500 ezer forint sérelemdíj megfizetésére is kötelezték.

A polgármester jogi képviselője, Magyar György szerdán arról tájékoztatta Márki-Zayt, hogy a Kúria a felülvizsgálati tárgyalásokon mindkét perben ítéletet hozott, a másodfokú ítéleteket hatályon kívül helyezte, az első fokú ítéleteket pedig megváltoztatta, és a felperesek keresetét egészében elutasította. „A Kúria mai ítéletei ellen további jogorvoslatnak nincs helye” – írja Márki-Zay.

Paragi István azért fordult korábban bírósághoz, mert a polgármester azt nyilatkozta, hogy az önkormányzat több lakást megvett a cégétől, és azok egy részét áron alul adta el, az árbecslést pedig Márki-Zay szerint az építőcég tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó Kupola 2000 Kft. végezte el. Végh Ibolya volt aljegyző is az ingatlanokkal kapcsolatos kijelentései miatt perelte Márki-Zayt, aki azt állította, hogy az aljegyző önkormányzatilakás-vásárlása felveti a hűtlen kezelés gyanúját, hiszen a települést emiatt szerinte számszerűsíthető veszteség érte, írta akkor a 24.hu.

A Transparency International 2019-es évzáró konferenciáján ezzel kapcsolatban arról is beszélt, hogy „ebben a bírósági rendszerben nagyjából attól függ, ki milyen ítéletet kap, hogy melyik bíróságon tárgyalják az ügyét. Majd a vérbíró.hu-t elindítjuk, és előbb-utóbb elszégyellik magukat” – mondta.

A Kúria mostani döntése után azt írta: „Számomra az ügy tanulsága az, hogy az igazságszolgáltatás képes volt korrigálni a saját, rendszeren belüli tévedéseit. Aggasztó azonban, hogy alsóbb fokú bíróságok téves jogértelmezéssel, hibás ítéleteket hozhatnak, mert ezek az ítéletek emberi sorsokat befolyásolnak. Aggasztó az a jelenség is, hogy a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos alapelvével szemben mind a jelenlegi törvényhozó-, mind a jelenlegi végrehajtó hatalom befolyást igyekszik gyakorolni a jogalkalmazó bíróságokra.”

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!