Kamupártos választási csalókat ítéltek el, akik 2018-ban hamis ajánlóíveket adtak le

2020. november 18. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Szekszárdi Törvényszék több személyt is bűnösnek talált, akik a 2018-as országgyűlési választások idején választási csalást követtek el Tolna megye 03. számú (paksi) egyéni választókerületében. A vádlottak a Magyarországi Cigánypárt, a Minden Szegényért Párt, A Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja, valamint a Haladó Magyarországért Párt nevű szervezetek képviselőjelöltjeiként adtak le hamis ajánlásokat a választási bizottságnál, derül ki a törvényszék közleményéből.

Az egyik vádlott a Magyarországi Cigánypárt színeiben akart képviselőjelöltként indulni a választásokon, ehhez pedig a választókerület paksi választási irodájában át is vette a sorszámmal és hitelesítő bélyegzőlenyomattal ellátott száz, egyenként nyolc ajánlás gyűjtésére alkalmas ajánlóívet. Miután rájött, hogy az induláshoz szükséges 500 ajánlást nem tudja összegyűjteni, ezt a párt nevében jelezte egy őt telefonon megkereső, ismeretlen személyazonosságú férfinak. A leendő jelöltet ezután személyesen felkereste egy szintén ismeretlenül maradt férfi, aki kb. száz darab fénymásolt, ajánlásokat tartalmazó ajánlóívet adott át neki, és azt mondta, hogy azok adatait másolja át a saját ajánlóíveire. A vádlott így is tett, az aláírásokat maga hamisította oda, majd a ajánlóíveket aláírásgyűjtőként is aláírta. Ezután a vádlott a választási irodában mind a száz darab ajánlóívet leadta, a választási bizottság 687 ajánlásból 506-ot fogadott el.

Egy másik vádlott a Minden Szegényért Párt színeiben akart indulni. Az aláírásokat ismeretlen módon gyűjtötte, az íveken olyan személyek adatai és hamisított aláírásai is szerepeltek, akik akkor már meghaltak, illetve akik nem adtak ajánlást ténylegesen a vádlottnak. A leadott 592 ajánlásból a választási bizottság 504-et fogadott el. fogadott el, 88 ajánlást pedig nem elfogadhatónak nyilvánított. Az elfogadhatónak nyilvánított 504 ajánlás közül legalább 5 érvénytelennek bizonyult azért, mert a vádlott az ajánlást adó választópolgároktól ajánlást nem gyűjtött, ők az ajánlóíven feltüntetni szükséges személyes adataikat ebből a célból nem is bocsátották a vádlott rendelkezésére.

Egy harmadik, két vádlottat is érintő ügyben az I. rendű vádlott az „A Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja” színeiben akart indulni, a II. rendű vádlott pedig 2018 februárjában, Dunaújvárosban több párt, így előbbi pártszervezet nevében is az országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan aláírásgyűjtésre szervezett toborzást tartott. Ő itt arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a gyűjtött aláírások darabjaiért 300 forintot kapnak az érintett párttól.

Az I. rendű vádlott aláírásgyűjtőnek jelentkezett, majd több ívet is kapott, amelyeket – mivel aláírást gyűjteni nem tudott – néhány nap múlva üresen visszaadott a második rendű vádlottnak, aki ekkor arról tájékoztatta az I. rendű vádlottat, hogy amennyiben képviselő-jelöltként indul a választásokon, akkor akár egymillió forintot is kaphat a Magyar Államkincstártól kampánycélokra. A II. rendű vádlott közölte azt is, hogy ebből az összegből csak félmillió forinttal kell elszámolnia, a többi pénz pedig az I. rendű vádlotté marad. Az I. rendű vádlott az ígért pénz reményében eldöntötte, hogy „A Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja” nevében jelöltként indul a választásokon, ehhez a II. rendű vádlott a gépkocsijában több ismeretlen eredetű, a nyomozás során elő nem került, teljes adattartalommal bíró ajánlóívet átadott az I. rendű vádlottnak. A leadott ajánlóíveken szereplő 598 ajánlásból a választási bizottság 495 ajánlást fogadott el.

A negyedik büntetőügyben a vádlott a „Haladó Magyarországért Párt” színeiben indult, miután egy volt osztálytársa kereste meg azzal, hogy vállalja el a választókerületben a párt egyéni jelölti tisztségét. A vádlott a jelöltséget nem vállalta, azonban 2018 elején Tamásiban, egy szerény anyagi helyzetben élő személynek felajánlotta ezt a lehetőséget. A választási irodán leadott ajánlóíveken szereplő 597 ajánlásból a választási bizottság 503 ajánlást fogadott el.

A törvényszék három ügy esetében tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben, egy esetben nyilvános tárgyaláson hozott ítélettel mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Valamennyiükkel szemben pénzbüntetést – 100 000 forinttól 260 000 forintig terjedő összegben – szabtak ki.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!