Elismerte a csalást a mórahalmi Mini Hungary projektvezetője

2020. november 17. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

El nem készült munkálatok után nyújtottak be kifizetési kérelmeket a mórahalmi Mini Hungary Park kivitelezésénél, ismerte el a projektvezetőként dolgozó harmadrendű vádlott a Szegedi Törvényszéken tartott, keddi előkészítő ülésen.

Az MTI összefoglalója szerint a projektvezető a vallomásában azt mondta: a társaival mindenképpen el akarták készíteni a történelmi Magyarország nevezetes épületeinek másaival telepakolt makettparkot, a felmerülő finanszírozási problémák miatt döntöttek úgy, hogy az el nem készült makettek és munkálatok után is kifizetési kérelmeket nyújtanak be, majd annak ellenére készre jelentik a projektet, hogy annak állapota „köszönőviszonyban sem volt” az elvárttal. A vallomás szerint abban bíztak, hogy a helyszíni ellenőrzések idejére elkészülnek az elmaradt munkákkal.

A férfi azt is elismerte: arra kérte a kivitelező vállalkozás vezetőjét, valamint beosztottját, a projekt műszaki ellenőrét, hogy igazolják a valótlan teljesítéseket.

Az uniós és magyar forrásokkal megtámogatott mórahalmi makettpark ügyében összesen öt férfit vádol különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletével az ügyészség. A társaság tagjai 2011 és 2014 között közel félmilliárd forint támogatást vettek jogosulatlanul igénybe: az érintett időszakban több mint 510 millió forint összegre nyújtottak be igényt, ám az ellenőrzések során tapasztalt közbeszerzési szabálytalanság miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik. A pályázó céget ennek visszafizetésére kötelezték, de a végrehajtási eljárás során alig 50 millió forint térült meg.

Amikor 2020 júniusában vádat emeltek a mórahalmi Mini Hungary megálmodója és kivitelezői ellen, az Átlátszó arról írt, hogy a történelmi makettparkot Dlusztus Imre, a Délmagyarország egykori újságírója, majd főszerkesztője, a Hír TV egyik alapítója, majd műsorigazgatója álmodta meg, aki 2006-ban jobboldaliként, de nem a Fidesz színeiben indult a polgármesteri címért Szegeden.

A terv az volt, hogy a parkban a történelmi Magyarország ötven fontos műemlékének makettváltozata kapjon helyet, ám az ügyészség álláspontja szerint túlárazott makettek egy része egyáltalán nem, vagy silány minőségben készült el. Ennek ellenére a park 2015 márciusában megnyitott, amelyet hamarosan L. Simon László, az uniós beruházásokat felügyelő Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is felkeresett, aki lenyűgözőnek nevezte az új látnivalót.

Az ügyészség a projektvezetőre másfél év börtön- és 400 ezer forint pénzbüntetés kiszabását kérte. Így a férfi súlyosabb büntetést nem kaphat, de Gaudi Tibor tanácsvezető bíró közölte, az ügyben csak a bizonyítás befejezését követően hoz egységes ítéletet, legkorábban 2021 tavaszán.

A korábbi előkészítő ülésen az első- és a másodrendű vádlott, valamint a generálkivitelezést végző cég vezetője is ártatlannak vallotta magát, a műszaki ellenőr azonban elismerte bűnösségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!