Szentgyörgyvölgyi: A kerületi polgármesterek dönthessenek a parkolóhelyekről

2020. november 16. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi parkolási rendelet felülvizsgálatára kérte Karácsony Gergely főpolgármestert Szentgyörgyvölgyi Péter, V. kerületi polgármester. Pénteken írt levelében az MTI szerint hangsúlyozta, hogy a kormány a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként ingyenessé tette a közterületi parkolást, és ezzel biztosította a személyes kontaktusok számának csökkentését.

Szentgyörgyvölgyi azt kérte, hogy parkolási rendelet felülvizsgálatával Karácsony saját hatáskörben tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az utakon valamennyi közlekedési résztvevő – a gyalogosok, a kerékpárosok, a közösségi közlekedést használók és az autóval közlekedők – „békés és biztonságos együttélése hatékonyabban érvényre juthasson” a szükséges és indokolt közterület-használati arányok megtartása mellett.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide!

Arról írt, hogy a szűk történelmi városi környezetben a közterületeken egyre több funkciónak kell helyet biztosítani. Ezeket a közterületeket a fővárosiak elvárásainak megfelelő arányban kell felosztani a különböző közlekedési módokat használók között. Szentgyörgyvölgyi szerint a fővárosban megvalósított közösségi közlekedési fejlesztések után számos kerékpáros- és gyalogosdominanciájú terület jött már létre, esetenként egymás rovására.

A lakossági elvárásokat figyelembe véve a polgármester az eddig megvalósított intézkedések mellett továbbra is szükségesnek látja a közterületi lakossági parkolóhelyek biztosítását.

Mivel a kerületi polgármesterek jól ismerik a helyi viszonyokat és elvárásokat, a fővárosi parkolási rendelet felülvizsgálatával szükséges és javasolt számukra biztosítani a lakosság részére kialakítandó kizárólagos várakozóhelyek kijelölésére vonatkozó döntési kompetenciát, írja Szentgyörgyvölgyi. Arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy a novemberi közgyűlésen tűzze napirendre az erről szóló előterjesztést, és támogassa annak elfogadását.

„Az ingyenes parkolás okozta közlekedési káosz” miatt hétfőn Tóth József XIII. kerületi polgármester is levelet írt Karácsony Gergelynek. Azt javasolta a szocialista vezető, hogy a főpolgármester a XIII. kerület forgalmasabb területein fontolja meg a korlátozott várakozási övezetek kijelölését.

„Ennek lényege az lenne, hogy csak a korábban kiadott parkolási matricákkal lehetne igénybe venni a kijelölt helyeket, megkönnyítve az ott lakók közterületi parkolását”

– írta Facebook-posztjában Tóth.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!