Zöld karácsonyi díszkivilágítás lesz idén Budapesten

2020. november 13. – 09:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely, a főváros főpolgármestere Facebook-oldalán írt arról, hogy a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. idén

a zöld környezet megóvását előtérbe helyezve új, környezetbarát díszekkel fényesíti majd Budapest köztereit advent első vasárnapjától.

A két fő szempont Karácsony szerint a fák megóvása és az energiatakarékosság lesz, így „az idei díszítés látványa eltér majd a korábbiaktól”.

A díszítés újrahasznosított műanyag és alumínium, valamint cukornád felhasználásával készült, a karácsonyi díszek most első alkalommal készülnek lebomló és újrahasznosítható anyagokból Budapesten.

A Városháza parkban például piros szíveket, arany harangokat és gömbdíszeket lehet majd látni, az Andrássy út Deák tértől Oktogonig tartó szakaszán pedig teljesen organikus anyagokat tartalmazó díszek lesznek. A kisebb súly kevésbé terheli a fákat, az összes dísz beépített teljesítménye 8,5 kW lesz, azaz 40%-kal kevesebb, mint a korábbi években.

A főváros nem csak a karácsonyi díszek tekintetében változtatott a téli időszakra, a Főkert csütörtökön közölte, hogy idén környezetvédelmi szempontok miatt nem viszik el az összes lehullott faleveleket, hogy számos élőlénynek telelőhelyet nyújthassanak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom