MSZP: A semmiből jött az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetésének fideszes terve

2020. november 10. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszavazta az igazságügyi bizottság fideszes többsége a javaslatot, amely alapján a parlament hamarosan tárgyalni fog az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetéséről, beutalva a feladatot az emberi jogi ombudsman alá. Egy nappal korábban a bizottsági ülésen szó nem volt hasonló tervről, a tagok este értesültek a kedd reggeli ülésről, egy homályos című, konkrétumok nélküli e-mailből.

Váratlanul és a legrövidebb úton kerül a parlament elé a javaslat a 2003-ban létrehozott Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetéséről. A javaslatot kedden szavazta meg az igazságügyi bizottság fideszes többsége, úgy, hogy az egy nappal korábbi ülésen fel sem merült hasonló terv.

„Úgy búcsúztunk el, hogy később találkozunk, erre este jött az üzenet a reggel fél kilences időpontról. Az sem derült ki belőle, mi lesz a megbeszélés tárgya” – mondta a Telexnek Varga László. A bizottság MSZP-s tagja szerint hétfőn még a bizottság fideszes tagjai sem tudtak a másnapi tervről. A keddi ülésen hamar kiderült, hogy a terv az Egyenló Bánásmód hatóság beolvasztása az ombudsman hatáskörébe, ám nem derült ki, ki volt ennek az előterjesztője és milyen magyarázat indokolná a lépést.

„Arra sem tudtak válaszolni, milyen hatástanulmányok készültek, kivel egyeztettek, az érintettekkel nyilván nem.

Fölháborító az eljárás és az, hogy kutyafuttában a veszélyhelyzet leple alatt szüntetnének meg egy jól működő hatóságot.”

Az indok nem világos, de Varga egyetértett az MSZP ülés után kiadott közleményével, amely szerint

„Vejkey Imre KDNP-s képviselő álságos indoklása szerint az egyenlő bánásmódhoz való jog az Alaptörvényből ered, az alapjogokat pedig az ombudsman védi, ezért indokolt ezt a hatóságot az alapvető jogok biztosának hivatalába olvasztani. Ezt követően az ombudsman lesz jogosult kezelni az eddig, a hatósághoz érkező panaszokat, és a panaszosok adatait is. Nyilvánvaló, hogy ezzel egy újabb független, az emberek megaláztatását, megkülönböztetését akadályozó szervezettől akar szabadulni a Fidesz. A fideszes ombudsman alá történő besorolás pedig egyértelműen a jogsértések elhallgatását, a szankciók akadályozását vetíti előre. Itt sem egyszerű aljasságról van szó, hanem egy újabb akcióról a történelem kerekének visszafordítása érdekében.”

Varga szerint azért volt szükség az igazságügyi bizottság ülésére, mert ezen keresztül a bizottság indítványaként kerül a javaslat a parlament elé. Ha kormányjavaslat lett volna, akkor szükség lett volna hosszabb egyeztetésekre is. Varga szerint a parlament a jövő héten már tárgyalni is fogja a javaslatot – aminek a parlamenti kimenetele aligha lehet meglepetés.

„Sokszor volt ez a hatóság a hátrányos helyzetűek, kisebbséghez tartozók, kisemberek utolsó mentsvára.”

Az ellenzéki képviselők sem a napirendet, sem az előterjesztést nem szavazták meg. A bizottságban elhangzott ellenzéki érvelés között az is, hogy ha az ombudsmanhoz kerül az Egyenlő Bánásmód Hatóság jelenlegi feladatköre, akkor ott ezek az ügyek könnyen parkoltathatók.

Ez tárgyalásra nem alkalmas javaslat, amit vissza kell vonni. Ha a kormánypárt akar változtatni, akkor egyeztessen az érintettekkel és készítsen megfelelő hatástanulmányokat, ne pedig a bizottságon keresztül erőszakolja át a tervet – mondta Varga, hozzátéve, hogy ha a Fidesz-kormány leváltásakor az MSZP-nek lesz kormányzati szerepe, akkor az Egyenlő Bánásmód hatóság intézményét mindenképpen visszaállítják.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!