Horogkereszt és a fehér felsőbbrendűséget hirdető felirat jelent meg Abonyban

2020. november 10. – 16:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bizarr vandalizmusra hívta fel a figyelmet kedd reggel a miabonyunk.hu Facebook-oldala, melynek bejegyzése szerint valaki péntek éjjel horogkeresztet fújt egy közlekedési táblára, a közelben lévő bolt falát is elcsúfította, egy kerítésre pedig az alább látható feliratot festette fel:

A horogkeresztek jelenlétéből nem nehéz kitalálni, hogy a hevenyészett angolsággal írt „Wieth Lives Maters” felirattal mit akart közölni az alkotó, a végeredmény azonban nagyjából olyan lett, mint egy, a neonácik által rendszeresen rosszul rajzolt horogkereszt. A falon olvasható felirat eredetije, a White Lives Matter (a fehér életek számítanak) egyébként a szélsőséges, fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok válasza volt a feketék jogaiért küzdő amerikai Black Lives Matter-mozgalomra.

A feliratok miatt rendőrségi eljárás indult, de azt nem tudni, hogy csak a rongálás miatt vizsgálódnak a rendőrök, vagy esetleg a tiltott önkényuralmi jelképek használatára vonatkozó jogszabályt is előveszik majd.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom