Nem átnevezik, csak a Szent-Györgyi „állandó jelzőt” adják az SZTE-nek

2020. november 9. – 16:31

Nem átnevezik, csak a Szent-Györgyi „állandó jelzőt” adják az SZTE-nek
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épülete Szent-Györgyi Albert szobrával. – Fotó: Jászai Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az SZTE (Szegedi Tudományegyetem) átnevezésének kérdését október végén az egyetem szenátusa levette a napirendről, miután több tag ellenezte az átnevezést. A terv szerint Szeged egyetemét SZTE-t Szent-Györgyi Tudományegyetemre keresztelték volna át. A most hétfői döntés szerint az átnevezés végül nem átnevezés lesz, hanem „állandó jelzőt” kap az intézmény.

A Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma széleskörű egyetértéssel úgy döntött, hogy a Szegedi Tudományegyetem neve állandó jelzőt kap: „Szent-Györgyi Albert Egyeteme”. Az Általános Orvostudományi Kar felveszi Szent-Györgyi Albert nevét.

-írja az SZTE közleménye. A közlemény szerinti „kompromisszumos döntés azt a célt szolgálja, hogy így Szent-Györgyi Albert szellemi öröksége méltóképpen kifejezésre jusson.” Az Általános Orvostudományi Kar fel is veszi Szent-Györgyi Albert nevét, így a jövőben a „Szent-Györgyi Albert Általános Orvostudományi Kar” működik tovább.

Az eredeti terv szerint az egyetem angol rövidítése a SZU (Szent-Györgyi University of Szeged) lett volna, a névváltoztatást viszont többen is indokolatlannak tartották, többek között azzal indokolva, hogy több külföldi intézmény viseli Szent György nevét, az angol SZU rövidítést pedig a Sencseni Egyetem (Shenzhen University) és a Szlovák Orvostudományi Egyetem (Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave) is használja.

Arról, hogy az egyetem hivatalos nevében hogyan kell elképzelni az állandó jelzőt, illetve hogy a Ságvári Endréről átnevezett, jelenleg a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola néven működő gimnáziumot érinti-e az állandó jelző, megkérdeztük az egyetemet, frissítjük cikkünket, amint válaszuk megérkezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!