Egyelőre nem nevezik el Szent-Györgyi Albertről a Szegedi Tudományegyetemet

2020. október 26. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem változtatják meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nevét, miután hétfő délután az intézmény szenátusa levette a napirendről az átnevezés kérdését. Az ülésen 19 igen, 27 nem és 3 tartózkodó szavazattal nem fogadták el az eredeti napirendet, írja a Szeged.hu.

Korábban Szent-Györgyi Albertről tervezték elnevezni az egyetemet, amelynek hivatalos megnevezése a Szent-Györgyi Tudományegyetem lett volna, míg angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formát használták volna.

A Szegedi Tudományegyetem 2000. január 1-jén, több önálló intézmény összevonásával jött létre, ezek egyike volt a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem is. Vagyis a több tudományterületet is összefogó SZTE a korábbi orvosi kar neve alatt működött volna tovább. A HVG írta meg, hogy a névváltoztatásról az egyetem több polgára sem értesült a közelmúltig, holott az egyetem vezetésnél már hónapok óta napirenden volt ez a kérdés.

A névváltoztatást többen is indokolatlannak tartották, többek között azzal indokolva, hogy több külföldi intézmény viseli Szent György nevét, az angol SZU rövidítést pedig a Sencseni Egyetem (Shenzhen University) és a Szlovák Orvostudományi Egyetem (Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave) is használja.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!