Gara, a besúgó megpróbálta feloszlatni az Illés-együttest

2020. november 9. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára nyilvánossá tett egy ötven évvel ezelőtti anyagot arról, hogy miként próbálta a hatalom feloszlatni az Illést.

A pártállam veszélyesnek tartotta az Illés-együttest, ezért fedett akciót szervezett a feloszlatására. Az esetet a Blikk cikkében olvashatja el részletesebben.

A „Gara” fedőnevű besúgó, azaz a 2012-ben elhunyt Fogarasi János dzsesszzongorista és zenetanár, aki anno a Metro és az Olympia billentyűse volt, megpróbálta megkörnyékezni Bródy Jánost és Szörényi Leventét. Mint a jelentésekből kiderül, Gara üzleti pályát, saját stúdiót szeretett volna ajánlani nekik.

Szörényi Levente és Bródy János – Fotó: Soós Lajos / MTI
Szörényi Levente és Bródy János – Fotó: Soós Lajos / MTI

(Ide kattintva olvashatja el legfrissebb cikkeinket!)

Hallgassuk, hogyan jelentett az esetről a budapesti dzsesszélet mogorva billentyűse. „Felkerestem Bródyt, megkérdeztem, nem akar-e társas részt vállalni egy esetleges privát stúdió létrehozásában. Bródy minderre rendkívül tartózkodón és óvatosan reflektált, de a válasz fő lényege nem volt” – jelentette „Gara”.

Szörényinél sem járt sikerrel.

„Megmutattam neki az általam készített új Metro nagylemezt, mint reális, létező alapjait egy leendő privát stúdiónak, de csak annyiban szólt hozzá az egészhez, amennyi köze lenne a dolognak az Illés zenekarhoz. (...) Azt szűrtem le, minden gondolatuk a zenekar körül forog és szó sincs arról, hogy feladják.”

A tartótiszt ezúttal megelégedett Gara jelentéseivel, korábban más zenei visszaemlékezésekben az derült ki, hogy saját feleségéről is buzgón jelentő „Gara” tevékenységével sokszor voltak elégedetlenek a tartótisztek, de a könnyűzene legbelső köreiben járatos spicli szolgálataira azért igényt tartottak.

Bródy János maga is nyilatkozott az esetről a lapnak:

„Úgy gondolok rá, mint történelmi tapasztalatra, mely szerint egy pártállami rendszer nem tűri az autonóm művészeti csoportok működését. Az akkori szolgálatok folyamatosan keresték az indokot a betiltásunkra, és mindent elkövettek, hogy a zenekar tagjai úgy érezzék, nincs jövőnk. Ehhez képest elég sokáig bírtuk a nyomást. »Gara« jó muzsikus volt, de már akkoriban az a mondás járta, amelyik zenekarba beszáll, az hamarosan feloszlik.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!