A Mi Hazánk szerint jót tenne a közbiztonságnak, ha fegyverrel járnának a vadászok és sportlövők

2020. november 8. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fegyverviselési jogot adna a fegyveres testületek szolgálaton kívüli tagjainak, a sportlövőknek és a vadászoknak a Mi Hazánk – írja az MTI a párt sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján. Novák Előd, a párt alelnöke, honvédelmi kabinetének elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az önvédelemhez nemcsak jogot, hanem eszközt is nyújtanának.

A változtatás szükségességét a bécsi terrortámadással indokolta, kiemelve: a bűnözők is fegyverrel támadtak, a védekezéshez, a támadás kivédéséhez azonban jogszabálymódosításra van szükség.

Szerinte az önvédelmi fegyverek viselésének könnyítése közbiztonsági kérdés is, a támadók „kiiktatásával” ugyanis ártatlanok menthetők meg. A szolgálaton kívüli fegyverviselés lehetőségét elsődlegesen a fegyveres testületek tagjainak adná meg a Mi Hazánk, így a rendőröknek és a honvédeknek, akik egyenruha nélkül is viselhetnék szolgálati fegyverüket. Ugyancsak viselhetnének fegyvert elképzelésük szerint az önkéntes tartalékos honvédek is.

Novák Előd szerint ha egy önkéntestől elvárja az állam, hogy háború idején élete árán is fegyverrel védje az országot, miért tagadná meg, hogy azt békeidőben jogos védelmi helyzetben használja.

A Mi Hazánk a vadászoknak is kiterjesztett fegyverviselési jogot adna, közterületeken is. Novák Előd azt mondta, a vadászok régóta szeretnének maroklőfegyvert is, hogy a meglőtt, agonizáló állatokkal kegyelemlövéssel végezhessenek.

A párt a sportlövők fegyverviselési jogát is megteremtené. Ez a sportolói közösség a legtörvénytisztelőbb réteg – közölte Novák Előd, aki fegyverviselési jogot a minősítés megléte mellett legalább hároméves sportolói tagsághoz és évente minimum tíz igazolt versenyrészvételhez kötné. A Mi Hazánk nemcsak a fegyvertartási szabályokról szóló kormányrendeleten változtatna, hanem a kapcsolódó szankciókat is szigorítaná, például az ittasan lőfegyvert viselőt a jelenleginél szigorúbban büntetné – mondta. A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól a Mi Hazánk a fegyverviselési engedélyek kiadását a megyeszékhelyek kijelölt kormányhivatalaihoz tenné át, amelyek most a vadászati engedélyek ügyében járnak el.

A Telex legfrissebb híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!