Az SZFE hallgatói még mindig nem kapták meg a szociális támogatásokat

2020. november 06. – 16:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra sem kapták meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a szociális támogatásokat, a szakmai-, közéleti és képviseleti ösztöndíjakat és az alaptámogatásokat, tehát azokat a pénzeket, amiket a HÖK ítél meg, mondta a Telexnek Szurdi Panna, az egyetem hallgatója.

Ugyan pénteken az addig szintén visszatartott tanulmányi ösztöndíjakat megkapták, a fent felsorolt pénzeknek is meg kellett volna már érkezniük október végéig a hallgatók számláira, de azóta sem kapták meg őket. Az új kancellár, Szarka Gábor csütörtökön a HVG-nek annyit nyilatkozott: „a szociális ösztöndíjak kiutalásra kerültek az SZFE-n”.

A tanulmányi ösztöndíjakat az előző félév eredménye alapján kapják a hallgatók, és az egyetem Oktatásszervezési Osztálya ítéli meg. Ez pénteken megérkezett a hallgatókhoz.

A többit viszont az egyetem Hallgatói Önkormányzata, amik egyszeri támogatások, és egy részüket rászorultsági alapon ítélik oda (családi helyzet, lakótávolság, az eltartó halála stb.), másik részét pedig különféle szakmai munkákra kérhetik. Ez Szurdi szerint összesen 8 millió forintot tesz ki.

Szurdi szerint a negyed-ötödéves hallgatók pedig azokat kifizetéseket sem kapták meg, amit a színházaktól kapnak az ott töltött próbáik és előadásaik után. A végzős színészhallgatók ugyanis gyakorlatra mennek a színházakhoz, amik ezért valamennyi pénzt adnak nekik, amik előbb az egyetemhez kerülnek, majd onnan a hallgatókhoz. Szurdi szerint a színházak ezeket a pénzeket megküldték az egyetemnek, csak az új vezetőség nem utalta tovább a pénzt a diákoknak.

És bár a hallgatók többször írtak felszólító leveleket az általuk illegitimnek tartott új vezetőségnek, hogy fizessék ki őket, Szurdi szerint eddig ezek válasz nélkül maradtak.

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

Az SZFE helyzetéről és harcáról itt írtunk bővebben, a hallgatók és az oktatók pedig itt meséltek nekünk arról, miért állnak ki az egyetem mellett:

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!