Hétpárti egyeztetés volt a veszélyhelyzetről

2020. november 5. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétpárti egyeztetést tartottak a pártok parlamenti frakciói csütörtökön a 90 napos veszélyhelyzet támogatásáról – derült ki Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető Facebook-posztjából.

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy ismét veszélyhelyzetet hirdet a kormány, és kérik az Országgyűlés támogatását ennek 90 napos meghosszabbításához. Erre jogtechnikailag semmi szükség, ugyanis a veszélyhelyzetet a kormány hatásköre kihirdetni és visszavonni (a különleges jogrendről itt olvashat bővebben), ugyanakkor ahhoz, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt hozott rendeletek ne csak 15 napig legyenek érvényesek, már tényleg kell parlamenti szavazás. Tavasszal korlátlan időre megszavazták ezt a kétharmados többséget adó fideszes képviselők, így az ellenzék elutasítása mellett is átment a javaslat. A kormány a jelek szerint ezúttal csak 90 napra kéri a jóváhagyást, ami új helyzetet teremthet, hiszen az elutasítás az ellenzék részéről korábban részben pont a korlátlan időtartamnak szólt.

Kocsis Máté azt írta az egyeztetésről szóló posztjában:

„Jövő héten szavazunk a járvány elleni védekezés következő, fontos lépéséről. Arra kérjük a baloldali pártokat és baloldali politikusokat, támogassák a javaslatot! Tavasszal nem számíthattunk rájuk, akkor nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem szavazták meg a koronavírus törvényt, külföldön támadták Magyarországot, és még kamuvideót is készítettek a magyar egészségügy lejáratására. Ez most nem a politikai viták ideje! Vigyázzunk egymásra!”

Megkérdeztük az ellenzéki pártok frakcióvezetőit, tervezik-e támogatni a fideszes törvényjavaslatot, ahogy beérkeznek a válaszok, frissítjük a cikket.

Frissítés:

Elértük telefonon az MSZP frakcióvezető-helyettesét, Harangozó Tamást, aki kérdésünkre elmondta, amennyiben a mai informális egyeztetésen eléjük tárt szövegváltozat kerül benyújtásra, akkor támogatni fogják a kormány javaslatát. Mint mondta, az MSZP már tavasszal is azt szerette volna elérni, hogy 90 napos határidőt vezessenek be a rendeletek hatályosságára (ezt akkor módosítóként és külön törvényjavaslatként is benyújtották), a jelenlegi fideszes tervezetben pedig pontosan ez szerepel. Harangozó azt is elmondta, az ellenzéki pártok azt kérték, kerüljön bele egy kiegészítés a szövegbe, ami arról szólna, hogy ne csak 50 képviselő aláírásával lehessen az Alkotmánybírósághoz fordulni, ha egy veszélyhelyzeti rendeletet aggályosnak találnak, hanem ezt megtehessék a frakcióvezetők is egyszemélyben. Ezt a módosítást az ellenzéki pártok szerint a vírushelyzet indokolja, de ha ez végül nem kerül bele, viszont a 90 napos határidő marad, akkor azért meg fogja szavazni a javaslatot az MSZP.

A DK emailben reagált a megkeresésünkre, azt írták, a kérdésről hivatalosan pénteken dönt a párt elnöksége, így még nincs döntés arról, hogy a DK frakciója megszavazza-e a törvényjavaslatot, egyébként sem kapták még meg a törvény végleges szövegét, csak a Fidesz által küldött munkapéldány áll a rendelkezésükre.

Később a Párbeszédtől és az LMP-től is érkezett válasz. A Párbeszéd azt írta, támogathatónak tartja a házszabálytól eltérő, rapid tárgyalását. Megszavazni azonban csak akkor tudják a kormány javaslatát – írták –, ha erősebb garanciákat kapnak arra: a kormány nem él vissza a rendeleti kormányzás lehetőségével, ahogyan azt tavasszal tette. „Ilyen megoldás lenne, ha a veszélyhelyzeti rendeleteket bármely frakcióvezető az Alkotmánybíróság elé vinné, s három nap alatt döntene róluk; de megnyugtatóan szabályozni kell a közbeszerzések alól mentességet kapó ügyletek utólagos ellenőrzését is, hogy elkerüljük például az 5-10-szeres áron vett lélegeztetőgépek körüli botrányt, ahol senki nem viseli a felelősséget a több száz milliárdos pénzkidobásért. Ugyancsak fontos, hogy az ezekkel kapcsolatos információkat ne lehessen titkosítani.” A párt közölte azt is, hogy a hétpárti egyeztetést látszategyeztetésnek tartja, hiszen a megbeszélést követő pár órán belül már be is nyújtották a javaslatot.

Az LMP pedig azt írta, a beterjesztett, és előtte egyeztetésre bocsátott törvényjavaslat a rendeletek 90 napos meghosszabbítására ad felhatalmazást. Az LMP frakciója szavazatával támogatni fogja a törvényjavaslatot.

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!