Madártani Egyesület: Ne hozzák be a vörös foglyot!

2020. november 5. – 14:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nyílt levélben kéri a vörös fogoly vadászati rendeletének visszavonására az agrárminisztert. A vörös fogoly betelepítése a szervezet szerint ugyanis veszélyezteti az országban őshonos és a kipusztulás szélére került szürke foglyot.

Egy múlt héten megjelent, agrárminisztériumi rendelet alapján 2020. november 2-től vált lehetővé a Magyarországon idegenhonos vörös fogoly kibocsátása és vadászata, amely az egyesület közleménye szerint több természetvédelmi és vadgazdálkodási aggályt is felvet, írja az MTI.

A vörös fogoly – Fotó: Horváth Márton / MME
A vörös fogoly – Fotó: Horváth Márton / MME

– Az idegenhonos gerinces fajok betelepítése minden esetben komoly ökológiai kockázattal jár.

– A vörös fogoly nagyobb szaporodási rátával rendelkezik és kevésbé érzékeny az egyre rosszabb természeti állapotú agrárkörnyezetre, így a fajok közötti versengésben dominánssá válhat a belföldön őshonos szürke fogollyal szemben.

– A szürke fogoly Európa-szerte megritkult, így például Svájcból kipusztult, Németországban és Magyarországon pedig 90 százalékkal csökkent az állománya.

Az egyesület szerint az agrártárcának az őshonos fogolyfajok megőrzésén kellene munkálkodnia, ahelyett, hogy egy idegenhonos, a hazai fajokkal versengő fajt telepít be kizárólag a sportvadászat igényeinek kiszolgálása érdekében.

Az MME szerint a vörös fogoly tervezett betelepítése nem hoz enyhülést a hazai vadgazdálkodás ismert gazdasági problémáira, így a vélt előnyök is aránytalanok a potenciális környezeti kockázathoz mérten. Az MME nehezményezi azt is, hogy a rendelet kidolgozása során nem történt semmilyen nyílt szakmai egyeztetés.

Emellett kérik, hogy a tárcavezető bocsássa széles körű szakmai vitára és vizsgálja felül az országban vadászati hasznosítás alatt álló vagy arra tervezett valamennyi idegenhonos faj kezelési szabályozását és gyakorlatát, különös tekintettel az őshonos életközösségekre gyakorolt esetleges negatív hatásokra.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!