Orvosok számolhatnak be a kórházak valós problémáiról az orvosi kamara honlapján

2020. november 5. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) olyan külön felületet hoz létre honlapján, ahol az orvosok arról számolhatnak be, hogy milyen problémákat okoz kórházukban a koronavírus-járvány.

A 444.hu értesülését a tervről megerősítette a MOK titkára. Svéd Tamás azt mondta, szeretnék megmutatni, mi a valós helyzet a kórházakban, nemcsak a közvéleményt akarják tájékoztatni, hanem az illetékesek figyelmét is fel akarják hívni vele a problémákra. Svéd szerint is akkor várható javulás és változás, ha a döntési szinteken értesülnek a hibákról.

Svéd szerint az egészségügyi intézmények és a minisztérium között nem működik jól az információáramlás, fentről sokszor még visszajelzés sem érkezik egy felvetett problémára.

A „realitás projektben” az orvosok akár a nevük publikus vállalása nélkül is küldhetnek majd a beszámolókat. A MOK a beérkező információkat úgy kezeli, hogy ne lehessen visszafejthető, ki írta azokat. Svéd szerint nem az a cél, hogy egyes kórházakat pellengérre állítsanak, hanem egy általános rendszerképet akarnak adni.

A publikálás előtt a MOK saját informális csatornáin ellenőrzi a beszámolók hitelességét, hogy a felületüket ne használják provokációra és valótlanságok terjesztésére. Elsősorban a kamarai tagok beszámolói várják, de minden hiteles információt szívesen fogadnak.

Svéd szerint egyes egészségügyi intézmények azért is akadályozhatják az információáramlást, hogy ne tűnjenek fel rossz színben, a végeredmény azonban az, hogy Magyarországon kevesebb publikus információ segíti a járványügyi védekezést és szervezést, mint más országokban, vagy amennyit az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánl.

A Telex friss híreit itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!