Budapest főtájépítésze elmagyarázta, miért vágnak ki 105 fát az Újpesti rakparton

2020. november 4. – 13:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

105 fát fognak kivágni november 9-től kezdődően az Újpesti rakparton, ennek okairól és menetéről számolt be Facebook-posztjában Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. Mint írja, a kivágásra váró fák zöme gömbakác, nem igazán adnak árnyékot, és macerás a gondozásuk. Közülük sok teljesen tönkrement, annyira megüregesedett a törzsük, hogy már balesetveszélyesek.

A fasort a XIII. kerület kezelte, és szintén a kerület készítette fel – Bardóczi szerint „mintaszerű párbeszédben” – a környék lakóit a kivágásokra, például a fák vizsgálati eredményeit is közzétették. November 6-án 13 órától vehetnek búcsút a fáktól az érdeklődők, mindenki megnézheti, mi a baj velük.

A kivágott fák helyére mezei juhart ültetnek majd, ami Bardóczi szerint azért jobb, mint a gömbakác, mert őshonos, strapabíróbb, és több árnyékot ad.

„Könnyű búcsú ez, mert minőségi csere történik. 165 fa érkezik, s ezzel együtt a Főváros át is veszi a fasor kezelését a kerülettől. Begyógyítjuk a rakparti tájsebet. A fa helyére fa kerül. Nem beton.”

Bardóczi nemrég az Andrássy úton felszedett műfűről írt érzékletes bejegyzést.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!