Varga Judit igazságügy-miniszter az FT-nek: Magyarországon nem várható abortusztilalom

2020. november 3. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar politikus szerint az uniós kifizetések jogállamisághoz kötése csak a frugal four (a takarékos négyes) ármánya. De mi az a frugal four? Cikkünkből megtudja.

Varga Judit magyar igazságügy-minisztert telefonon megszólaltató cikket közölt a Financial Times. Itt érhető el a link, de mivel az Ft.com szigorúan fizetős, csak annak javasoljuk a kattintást, akinek előfizetése is van, különben csak egy felesleges körre hívtuk az olvasóinkat.

(Ide kattintva elérheti legfrissebb cikkeinket!)

Mint az FT cikke jelzi, Magyarország igazságügy-minisztere leginkább arra törekedett, hogy elterelje a figyelmet a magyar jogállamiság kérdésében Brüsszellel kialakult konfliktusról, és igyekezett inkább a legutóbbi franciaországi iszlamista támadásokról beszélni (az interjú biztosan még a bécsi terror előtt készülhetett).

Varga Judit felszólította az EU-t, hogy a terrorizmusra összpontosítson, mert mint fogalmazott, „Európának végre fel kell ébrednie a képmutatásból, és valós problémákról kell beszélnie: antiszemitizmusról, gyilkosságokról és terrortámadásokról Nyugat-Európában”.

A miniszter szerint Budapest kész kompromisszumot kötni a blokk hétéves költségvetéséről folytatott tárgyalásokon, de arra is utalt, hogy a kommunizmusból eredő tapasztalatai miatt Magyarország óvatosabb a hitelfelvételekkel.

A lap felvetette, hogy Brüsszel egyre erőteljesebben kritizálja azt, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök növekvő tekintélyelvűsége mellett átalakította az alkotmányt, és ahogyan bebetonozza politikai családját a független intézményekbe. Varga Judit szerint azonban a jövőbeni uniós kifizetések jogállamisághoz kötése az úgynevezett frugal four (a takarékos négyes, vagyis Ausztria, Dánia, Svédország és Hollandia) kísérlete volt, hogy egy „ürügy mögé bújjanak”, pedig valójában nem akartak forrásokat adni.

A frugal fourt valóban szokták használni Mark Rutte holland, Mette Frederiksen dán, Sebastian Kurz osztrák és Stefan Löfven svéd vezetői négyesére, mint az EU pénzügyi programok tekintetében legkonzervatívabb vezetőinek szövetségére.

Az interjú során végül szóba kerültek a térség „gender”-témái is, mint az FT újságírója fogalmazott, Magyarország parlamentje a transzneműek jogai ellen szavazott, lehetetlenné téve az emberek számára, hogy törvényesen megváltoztassák nemüket vagy nevüket.

Varga Judit szerint azonban Budapest nem szándékozik Varsó nyomdokaiba lépni az abortusz vagy az LMBT-jogok korlátozásával kapcsolatban. Mint fogalmazott: „Történelmi szövetségesek vagyunk Lengyelországgal, de amit napi szinten csinálnak, az az ő dolguk, nem a miénk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!