Koronavírus miatt leállt a balatonfenyvesi kisvasút

2020. november 2. – 19:22

frissítve

Koronavírus miatt leállt a balatonfenyvesi kisvasút
Az avatás: soha azóta ennyien a pálmajori állomáson Fotó: Varga György / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Bizonytalan ideig szünetel a forgalom.

A MÁV közleménye alapján a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút teljes vonalán Balatonfenyves és Somogyszentpál között pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert az egyik vasutas dolgozó COVID tesztje pozitív lett. Arról nem szól a közlemény, hogy a kieső munkavállaló pótlása okoz gondot, vagy fertőtlenítik a vasúti kocsikat.

(Ide kattintva további cikkeket olvashat!)

Mindenesetre jelenleg két pótlóbusz közlekedik a vonatok helyett, az egyik Balatonfenyves és Somogyszentpál között, Imremajort és Pálmajort nem érintve, a másik járat Balatonfenyves-Imremajor-Pálmajor útvonalon közlekedik.

A kisvasúton bizonytalan ideig szünetel a vonatforgalom.

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút a MÁV utolsó keskeny nyomtávolságú gazdasági vasútja. Korábban több szárnyvonal is üzemelt erre, például így lehetett elérni a nevezetes csisztapusztai fürdőt, amelyhez most Balatonfenyvesről 30 percet, mintegy 30 kilométert kell kerülni.

A mocsaras, lápos környék valaha a Balatonhoz tartozott, de a természetes úton létrejött gátak elszakították a tótól. A területet az 1860-as években lecsapolták, majd megpróbálták művelésbe vonni. Az öntözéshez rabok bevonásával kiépítették a nyílegyenes Nyugati-övcsatornát, amely a Balatonból hozott vizet és a tájépítészeti feladatokhoz, majd a termények elszállításához, később a személyforgalomhoz vasutat építettek.

A mindössze 25 km / h sebességgel közlekedő vasút 2002 szeptembere óta már csak a Balatonfenyves–Somogyszentpál vonalon közlekedik, de egy ígéret szerint hamarosan újra járhat a táskai elágazáson keresztül elérhető csisztapusztai szakasz is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!