Vendéglői maszkszigorítás: mindenki másképp csinálja

Vendéglői maszkszigorítás: mindenki másképp csinálja

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől új, szigorúbb maszkviselési szabályokat vezettek be: már nemcsak üzlethelyiségekben, hanem a többi között vendéglátóhelyeken, kocsmákban is kötelező viselni a maszkot, amit csak arra az időre lehet levenni, amíg eszik vagy iszik az ember, illetve ha asztalnál ül. Megnéztük, hogy működik a rendszer.

A szerkesztőséghez közeli, forgalmas Mammut üzletközpont adta magát első teszthelyszínnek. Ahogy belépünk, feltűnő, hogy kivétel nélkül mindenki viseli a maszkot. Az a tervem, hogy addig nem veszem fel a maszkomat, amíg nem szólnak rám, a rosszalló tekintetek miatt gyorsan dugába dől. Mire a földszinten járőröző biztonsági őrbe botlok, már nem lógok ki a sorból.

Cserébe a biztonsági ember udvariasan elcseveg velem arról, hogy most nagyon figyelnek az emberek a maszkra. Nagyon kevés embert kell figyelmeztetni, hogy vegye fel, vagy viselje előírásszerűen, orra-szájra húzva. „Már az elmúlt hetekben megszokták”, ad magyarázatot a fegyelemre. Hétfőn annyi változás történt, hogy külön figyelmeztették a benti éttermeket, hogy tartassák be a hozzájuk tartozó területen a szabályokat.

Ellenőrző körutam első helyszínén, egy kávézó asztalainál jól látszik, hogy nem nagyon tudják a vendégek, hogyan viseljék a maszkot. Az asztalok harmadánál biztos, ami biztos alapon teljesen felhúzott maszkkal üldögélnek, csak akkor engedik le, ha kortyintanak egyet az italból. Nagyon sokan a maszkot áll alá tolva, orrot szabaddá téve beszélgetnek az asztalszomszéddal, hogyha kell, gyorsan felránthassák. Kifejezetten kisebbségben vannak azok, akik teljesen elhagyják az arcvédőt, pedig elvileg asztalnál nem kell a maszkot viselni.

Pár méterrel arrébb a wokbárban, hamburgeresnél, KFC-nél is sokan (a vendégek mintegy negyede) maszkban ülnek, főleg azok, akik már befejezték a fogyasztást. Minden helyiségben 6-8 emberes sor vár a kiszolgálásra, kivétel nélkül maszkban. Természetesen olyan vendéget nem látok, aki a maszkon keresztül próbálja elfogyasztani az ételt, ahhoz a bűvészmutatványhoz legalább egy David Copperfield kellene. A Starbucks beszélgetős asztalainál viszont nehéz megállapítani, hogy az éppen maszktalan vendég még fogyaszt-e, vagy már üres pohár mellett diskurál. Két maszktalan ember egyértelműen üres asztalnál merül fesztelen tárgyalásba, ők nehezen tudnának kimagyarázkodni egy ellenőrzésnél.

A halas étkezdénél jobban ráér a kiszolgáló, aki rendelés közben elmondja, utoljára két hete ellenőrizték őket – akkor szóltak, hogy tartassák be a biztonságos távolságot az asztaloknál fogyasztó emberekkel. Többször is rá kellett szólni eddig a vendégekre, ám mivel azok nem nagyon törődtek vele, úgy döntöttek, hogy kivesznek egy asztalt a nagyobb tér érdekében. A hétfőtől érvényes új szabályokról annyit szűrtek le, hogy amíg a vendég az asztalnál fogyaszt, nem kell viselnie a maszkot, de hogy mikor kell pontosan visszavenni – amikor elfogy az étel, amikor feláll, amikor fizet – pontosan még nem tudják.

A bevásárlóközpont vendéglőinek még aránylag könnyű dolguk van, hiszen az emberek eleve maszkban térnek be hozzájuk a folyosóról. Az utcára nyíló ajtóval rendelkező kocsmákba, éttermekbe maszk nélkül tér be a többség. A közeli Trombitás sörözőben kipróbálom, rámszólnak-e, ha maszk nélkül lépek be, és adom le a pultnál a kávérendelést.

Hétfőtől kötelező a maszkviselés minden üzlethelyiségben, vendéglátóhelyen, bevásárlóközpontban, zenés-táncos rendezvényen, szórakozóhelyen és a sportrendezvények vendéglátó részein is. Csak arra az időre lehet majd levenni a maszkot, amíg eszik vagy iszik az ember, illetve ha asztalnál ül. A maszkot úgy kell viselni, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Aki a maszkot a hely üzemeltetője, vagy annak alkalmazottja felszólítására sem viseli, azt ki lehet rakni. Amennyiben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján a maszkhasználati kötelezettség megszegéséről értesül, akkor figyelmeztetést alkalmaz, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy a helyet bezárathatja.

Tesztem felemásra sikerül, a pincér rögtön szól, hogy üljek le az asztalhoz, mindjárt felveszi a rendelést. Asztalnál ülve pedig már legálisan várhatok csupasz orral-szájjal. Fizetésnél ismét a pulthoz megyek, és megkérdezem, hogy megy a maszkszigor betartatása, mikor szólnak rá valakire? Rögtön jön a válasz: már rajtam kéne lenni a maszknak, mert addig van maszkmentesség, amíg a vendég fogyaszt. Rápillantok a pultnál ülő törzsvendégre, aki félárbócra eresztett maszkkal komótosan kortyolgatja a sörét. Vajon a pult asztalnak számít? Nem tudni.

A pultos szerint ő szól ugyan a vendégeknek, hogy figyeljenek a maszkviselésre, de ha takarásban, a háta mögött leveszik, és jön az ellenőrzés, akkor őt büntetik meg egymillióra. „Inkább mondtak volna, hogy be kell zárni, az egyszerűbb lenne” – közli végül.

A közeli kiskocsma tulaja nem veszi ennyire a lelkére a dolgot:

„Amikor bejön legyen rajta, meg a fülére akasztva. Aztán ha már rendelt meg fogyaszt, nem kell”

– mondja, hozzátéve, hogy gyakorlatilag ennek nem sok értelmét látja így.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!