A rezidensek még kiszolgáltatottabbak az új szolgálati törvénynek: ha nem vállalják a feltételeket, milliókat fizethetnek vissza

2020. november 1. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Október végén írtunk arról, hogy egy felmérés szerint az orvostársadalom háromnegyede elutasítja az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, azaz, a jelenlegi formájában nem írnák alá azt a szerződést. Az orvostársadalom a valóban kiemelkedő léptékű béremeléssel egybekötött szigorítások miatt utasítja el a törvényt: másodállás csak külön engedéllyel, kétszer egy évre máshová vezényelhetők lennének, nem dolgozhatnának magánvállalkozóként több állami egészségügyi intézményben, stb.

A 444.hu friss cikkében arról ír, hogy a béremeléssel járó szigorítások, kötelezettségek az orvosok mellett leginkább a rezidenseket, azaz a pályakezdő orvosokat érinti rosszul. A fenti felmérésből ugyanis kiderült, hogy az orvosok körülbelül 40%-a a szigorú feltételek miatt az állami egészségügyet is otthagyná, ám a rezidensek ennél sokkal kiszolgáltatottabbak:

„nekik ugyanis komoly pénzösszegeket kellene az államnak visszafizetniük, ha úgy döntenének, nem akarják vállalni az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal járó munkafeltételeket. Ösztöndíjakból, és a szakorvosi képzésük költségeiből állna ez az esetenként milliós összeg, amit azért kellene maradéktalanul visszaadniuk, mert – a rezidensek esetében – ”önhibájukból„ félbe hagyták a szakképzést, vagy ösztöndíjasként nem teljesítik, amit vállaltak: hogy az ösztöndíj folyósításának megfelelő ideig szakorvosként az állami egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak

– írja a 444.hu.

A lap beszélt is fiatal rezidensekkel, egyikük például ugyan elfogadhatatlannak tartja a jelenleg feldobott törvényi feltételeket, ám, ha nem írná azt alá, akkor több mint egymilliót kellene visszafizetnie. Az ő fizetését ugyanis jelenleg egy havi 100 ezres rezidensi ösztöndíj egészíti ki. Ahhoz pedig vállalnia kellett, hogy a szakvizsga után legalább addig állami egészségügyben kell dolgoznia, amennyi ideig az ösztöndíjat kapja.

A cikkben Vámosi Péter, a Magyar Rezidens Szövetség budapesti regionális csoportjának megbízott vezetője arról is beszél, hogy a szakorvosképzést csak akkreditált intézményben lehet végezni, ami bár lehet állami és magánintézmény is, de utóbbiból nagyon kevés van akkreditációval. További részletek a 444 cikkében.

Az Emmi egyébként az ATV-nek reagált még október végén arra, hogy az orvosok körében ilyen elutasítottsága van a törvénytervezetnek, illetve a béremelés mellé járó szigorításoknak: a minisztérium szerint az ellenzék és a sajtó hibája. Az Emmi arra hivatkozik, hogy „A Magyar Orvosi Kamara javaslatát fogadta el a Kormány”, miközben ahogy arról írtunk, a MOK a béremelésben állapodott meg a kormánnyal, a feltételről a szervezet is csak a törvényjavaslat nyilvánosságra kerülésével értesült.

A minisztérium szerint az orvostársadalom egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!