Orbán Viktor: Templomromboló időket élünk

2020. október 31. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány ezután is kész a Magyarországi Református Egyház mellett állni, amikor majd az országos tisztújításuk után „új lendülettel fognak a magvetéshez, a vetés gondozásához és a betakarításhoz” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a reformáció emléknapján a csömöri református templom felépüléséért tartott hálaadó istentiszteleten, írja az MTI.


Orbán azt mondta, szövetséget kínálnak a reformátusoknak azokra az esetekre is, amikor „a még feltöretlen ugar megművelésébe fognak majd”. Szerinte a magyar ma is templomépítő nemzet, amire „a mostani, templomromboló időkben igencsak büszkék lehetünk”.

A miniszterelnök azt mondta, az egyház és a kormány együtt dolgozik a templomok megújításáért, újak építéséért. 15 éve alatt 3 ezer templom megújulását és 130 felépítését támogatták, ezek közül 1124 református templom újult meg és 47 új épült, mondta Orbán, aki szerint a kormány dolga az épített örökség megvédése és a tettre kész gyülekezetek támogatása.

Orbán azt is mondta, hogy a csömöri reformátusok erejét jól mutatja, hogy néhány év leforgása alatt előbb parókiát és gyülekezeti házat emeltek, majd ehhez templomot és a magyarok összetartozását kifejező emlékművet építettek. A magvető háza templomelnevezést beszédes névnek nevezte, mert azt üzeni, hogy az épületen végzett utolsó simítások nem a munka végét, hanem egy út kezdetét jelentik. A magvető példázata kifejezi, hogy az egyház nemcsak a hívők előtt nyitja ki templomait, iskoláit, szeretetintézményeit, hanem azok előtt is, akik még nem részesültek a keresztyén hit áldásában – magyarázta Orbán.

Idézte az alaptörvény azon részét is, amely szerint a kereszténység nemzetmegtartó erő. „A magyarok azt vallják, hogy a kereszténység egész Európát, sőt az egész világot is képes megtartani. Amit ma európai kultúraként ismerünk, az egy kétezer éves magvetés eredménye” – mondta, és kiemelte, hogy ebből a magvetésből nőtt ki a Kárpát-medencében ezer éve a keresztény magyar állam is. A másfél évszázados török megszállás alatt pedig a „prédikátorok által elvetett ige őrizte meg, végezte el azt a lélekmentést, ami megtartotta Magyarországot magyarnak” – mondta Orbán.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Szerinte az apostolok, misszionáriusok, reformátorok által elvetett magok termése ma ott látható az építészetben, a nyelvben, az irodalomban, a jogrendszerben, számtalan képzőművészeti alkotásban és mindenekelőtt sok-sok család életében. „Ugyanakkor azt is látni időről időre, hogy a vetésbe konkoly is kerül, és azzal ugyancsak meg kell birkózni, hogy a divatos ideológiák lármás madárserege is megjelenik vetéskor, és ezek igyekeznek kikapkodni az emberek szívéből a tanítást, ha az nem került elég mélyre” – mondta.

„Ezért keresztény magyar embernek lenni szeretet és küzdelem egyszerre. Ma ez a kereszténydemokrata, 21. századi politika krédója is”

– mondta Orbán Viktor.

A reformáció emléknapja arra int, hogy magvetés nélkül nincs aratás sem, és arra is emlékeztet, hogy a magyarok mennyi mindent kaptak a kereszténységtől, mondta a miniszterelnök, aki hozzátette, hogy „ezt a sok jót nem a múlt kedves, megbecsülendő darabjainak tekintjük, hanem a magyar jövő építőköveinek”.

Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a templom megépítéséhez. Sok fejlesztés valósult meg Csömörön, de a templom más, mert az Isten háza, a lélek otthona és a közösség teremtő ereje, mondta. Az új csömöri református templomot az összetartozás szimbólumának is nevezte, a kazettás mennyezet mozaikjaiból ugyanis összeáll a Kárpát-medence, a magyarság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!