Erdő Péter: A járvány alkalom a megtérésre

2020. október 31. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

Halottak napján és mindenszentek ünnepén nemcsak a halál miatti félelmet, hanem az isteni gondviselésbe vetett bizalmat is megélhetjük" – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek.

A bíboros azt mondta: „Mindenszentek ünnepe emlékeztet rá, hogy a halál után nem a megsemmisülés következik, hogy az örök boldogságba kaptunk hivatást, és ezen az úton a szentek előttünk járnak. A világjárvány miatti szorongással terhelt időszakban ezért különösen vigasztaló ez az ünnep.”

Elmondta: az egyház különbséget tesz a szentségek között, és különösen járványok idején hangsúlyozza, hogy a legfontosabb a keresztség és a bűnbánat szentsége, illetve a szentségi feloldozás. Ebben az időszakban ezért, amikor senki sem tudhatja, mikor fertőződik meg és mennyire súlyosan betegíti meg a vírus, különösen fontos mindenkinek rendezni a lelki állapotát, hogy tiszta szívvel állhasson Isten előtt.

„A járvány, a szembesülés az emberi élet törékenységével mindig alkalom a megtérésre, arra, hogy csak a legfontosabb dolgokra figyeljünk”. Így volt ez a régi, nagy járványok idején és így van ma is" – mondta a bíboros.

Erdő Péter arról is beszélt, hogy a katolikus templomokban megtartják a szentmiséket, de – ahogy eddig is – a híveknek, a szertartást vezető papnak és a ministránsoknak is be kell tartaniuk a szigorú biztonsági előírásokat. A járvány miatt a Szentszék egész novemberre kiterjesztette a szokásos esetben halottak napján, illetve az azt követő héten elnyerhető teljes búcsút, hogy ezzel is mérsékeljék a zsúfoltságot a templomokban, sírkertekben és urnatemetőkben.

A bíboros azt mondta, hogy otthon is lehet imádkozni és gyertyát gyújtani az elhunyt szerettekért azoknak, akik nem tudnak vagy nem szeretnének közösségbe menni.

Erdő Péter szólt arról, hogy a kórházakban ápolt koronavírusos betegek, elsősorban a haldoklók lelkipásztori ellátását az összes előírás megtartásával, a lehető legnagyobb óvatosság mellett igyekeznek megszervezni, ahol ezt a kórház engedi, és a beteg kéri. Megjegyezte, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében ehhez a kórházi engedély mellett külön egyházi jóváhagyás is szükséges.

Erdő Péter mindenszentek napján, vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában misézik, hétfőn, halottak napján este a józsefvárosi Szent József-templomban mutat be szentmisét és imádkozik a koronavírusjárványban elhunytak lelki üdvéért és a betegek gyógyulásáért.

November 1-jén, mindenszentek napján ünnepli a katolikus egyház az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!