Minden negyedik PCR-tesztekkel foglalkozó vállalkozásnál találtak valamilyen jogsértést

2020. október 30. – 11:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Október 30-án pénteken is megtörtént az operatív törzs tájékoztatója.

Schanda Tamás miniszterhelyettes elmondta, hogy az országban több mint egymillió tesztnél tartunk, ezek a döntő többsége ingyenes volt. Fizetni annak kell, aki saját maga dönt úgy, hogy tesztelné magát, az önköltséges PCR-teszt pedig azért lett hatósági áras (19 500 Ft), hogy „ne lehessen nyerészkedni a járványon”.

„Sajnos voltak, akik nyerészkedni próbáltak”

– mondta a miniszterhelyettes, majd elsorolta a fogyasztóvédelmi vizsgálat adatait, eredményeit, amelyek a PCR-tesztek hatósági árának betartására, a megfelelő tájékoztatásra (weboldal, telefon) vonatkoztak:

  • Budapesten még folytatódnak a vizsgálatok, de 19 megyében már végeztek.
  • 81 vállalkozást ellenőriztek, amiből 20-nál tapasztaltak valami gondot.
  • Minden negyedik vállalkozás jogsértő módon járt el.
  • Összesen 240 ellenőrzés volt eddig, ebből 29-nél tapasztaltak valamilyen jogsértést.
  • 100 honlapból 14-nél volt probléma.
  • 57 helyszíni ellenőrzésből 21 százalékban, 12 esetben volt jogsértés.
  • 83 telefonos ellenőrzést tartottak, ebből 3-nál volt problémás tájékoztatás.
  • A 20 jogsértő szolgáltatóból tizennéggyel szemben indítottak, összesen 17 fogyasztóvédelmi eljárást.

A miniszterhelyettes elmondta, hogy a cégek jelentős része együttműködő volt, azonnal pótolták a hiányosságokat. Háromnál viszont már most is bírságot szabtak ki, náluk a tesztek nem a meghatározott áron voltak elérhetők, vagy nem tüntették fel egyértelműen az árakat.

Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arról beszélt, hogy 86 óvodában van rendkívüli szünet a koronavírus miatt, az iskolákban pedig folyik a fertőtlenítés. A szociális intézményekben kijárási és látogatási tilalom lépett érvénybe a járvány miatt.

Kiss Róbert rendőr alezredes megismételte, hogy hétfőtől szigorúbb maszkviselési szabályok lépnek érvénybe, szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken kötelező lesz a maszkviselés, csak az evés-ivás idejére vehető le. Hozzátette, a kiszabható bírságok tekintetében is szigorodtak a szabályok. A határellenőrzéseket pedig november 30-ig meghosszabbították.

Újságírói kérdésre adott válaszból pedig megtudhattuk, hogy álhírterjesztéssel kapcsolatban 67 büntetőeljárás volt, ebből 3 van folyamatban, és összesen 10 gyanúsítottat hallgattak ki a rendőrök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!