Öt év alatt 1 milliárd forint útdíjat nem fizetett be, letartóztatták

2020. október 30. – 10:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatta a Budai Központi Kerületi Bíróság egy fuvarozó céget működtető férfit, akinek a cége egymilliárd forintnál is több útdíjat, illetve emiatt keletkező büntetést nem fizetett meg 2014-19 között.

A bíróság az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 33 éves férfi 2014-ben hozott létre többnyire strómanokat alkalmazó céghálózatot, amellyel közúti árufuvarozási tevékenységet végzett. A céghálóban voltak cégek, amelyek tulajdonában tehergépkocsik voltak, olyanok, amelyek a teherautók üzemeltetését átvették és a tényleges fuvarozást végezték, valamint olyanok is, amelyek a fuvarozó cégek helyett – szerződő félként – a fuvarozások ellenértékét átvették.

Ezzel azt érték el, hogy a ténylegesen fuvarozást végző cégeknek nem volt bevételük, vagyonuk, a teherautókat csak üzemeltették. A fuvarozó cégekhez alkalmazottakat is bejelentettek, akik után a közterheket nem fizették, továbbá a gépjárművek utáni útdíjat és az útdíj meg nem fizetése miatti bírságokat sem rendezték.

A férfit végül október 27-én, kedden, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozóinak összehangolt akciója során fogták el. Az összesen 35 helyszínen elvégzett házkutatás alatt könyvelési anyagokat, elektronikus levelezést, magyarországi bankszámlákon lévő összegeket, 55 teherautót, két luxusjárművet is lefoglaltak, illetve egy ingatlant és követeléseket vettek zár alá, összesen mintegy 300 millió forint értékben.

Az adóhatóság a férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás megalapozott gyanúja, és többrendbeli, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt hallgatta ki gyanúsítottként, a bíróság pedig egy hónapra letartóztatta. Az ügyben érintett másik tíz gyanúsított szabadlábon védekezik.

>>> A Telex további friss híreiért kattintson ide <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!