Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

2020. október 30. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság, mert a módosított menekültügyi eljárás sem felel meg az uniós jognak.

A Bizottság úgy véli, hogy a koronavírus-járványra tett magyarországi válaszlépések keretében bevezetett új menekültügyi eljárások sértik az uniós jogot, különösen a menekültügyi eljárásokról szóló irányelv rendelkezéseit – írják közleményükben.

Az új eljárások szerint a harmadik országbeli állampolgároknak ahhoz, hogy nemzetközi védelemért folyamodhassanak Magyarországon, először valamely, az Európai Unió területén kívül található magyar nagykövetségen szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, amelyben kinyilvánítják, hogy menedékjogért kívánnak folyamodni, majd egy különleges beutazási engedélyt kell kapniuk e célra.

A Bizottság szerint ez a szabály a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés jogellenes korlátozását jelenti, ami ellentétes a menekültügyi eljárásokról szóló irányelv rendelkezéseivel, mivel kizárja, hogy a Magyarország területén – ideértve az országhatárt is – tartózkodó személyek ott nemzetközi védelemért folyamodjanak.

A magyar parlament és kormány azután döntött az új előírásokról, hogy az Európai Unió Bíróságának ítéletét követően bezárta a tranzitzónákat.

Magyarországnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság felszólító levelére. Ennek elmaradása esetén a Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.

A legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!