Mentolos cigaretták miatt szabott ki 150 millió forintos bírságot a Fővárosi Kormányhivatal

2020. október 29. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

150 millió forintos bírságot kapott a JTI Hungary Zrt. a Fővárosi Kormányhivataltól, miután megsértette az idén májusban hatályba lépett, mentolízesítésű dohánytermékek árusítását tiltó szabályozást – írja az MTI.

A hivatal a fogyasztóvédelmi eljárása során megállapította, hogy a Winston Green, a Camel Dark Blue, az LD Green KS, a Winston Blender, a Winston XS Line Blender, valamint az LD XS Line Green megnevezésű dohánytermékek forgalmazásával a cég megsértette a cigarettatermékek mentolízesítésének tilalmát. A 2020. május 20-án hatályba lépett szabályok szerint, melyek célja a dohányzás visszaszorítása, egyúttal a fiatalkorúak rászokási esélyeinek csökkentése, a cigaretta és a cigarettadohány nem tartalmazhat mentolt,

A jogsértés miatt a Kormányhivatal összesen 150 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabásáról döntött a JTI Hungary Zrt.-vel szemben, és megtiltotta a termékek további forgalmazását.

Frissítés

A JTI Hungary Zrt. röviddel a kormányhivatal közleménye után reagált az őt ért vádakra. A cég álláspontja szerint a vonatkozó hatályos magyar előírások nem tiltják a mentol adalékanyagként történő használatát, melyet az Európai Parlament és a Tanács irányelveivel támasztanak alá, ezért bíróságon támadják meg a határozatot. Ezzel párhuzamosan kérelmet nyújtottak be, hogy a határozatokban foglalt kötelezés végrehajtását az ügy érdemi elbírálásáig függesszék fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!