110-120 milliárdos bevételkieséssel számol a kormány az 5 százalékos lakásáfa miatt

2020. október 27. – 18:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az 5 százalékos lakásáfáról is kérdezték éves meghallgatásán kedden Varga Mihály pénzügyminisztert az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában, írja az MTI.

Varga kérdésre azt mondta, az áfacsökkentés 110-120 milliárd forint áfabevétel-kiesést okoz, ugyanakkor szerinte az meg fog térülni az épülő lakások nagyobb számán, vagy az otthonhoz jutók elégedettségén keresztül. Varga szerint folyamatosan figyelik a változást a támogatás hatására, ami építőipari kapacitásokat tart meg.

Z. Kárpát Dániel, a bizottság jobbikos elnöke szerint az újból bevezetett kedvezményes lakásáfa „a piac bizonytalanságban tartásának állatorvosi lova”. Varga erre azt mondta neki, a gazdaság változása indokolta ezt a „hullámzást” a szabályozásban, a kormány rugalmasan alkalmazkodik a helyzethez.

Az 5 százalékos lakásáfáról itt írtunk bővebben.

Varga arról is beszélt, hogy a koronavírussal kapcsolatos gazdasági visszaeséssel párhuzamosan – ami a tárca számításai szerint 6-6,4 százalék között alakulhat 2020-ban – nagyobb államháztartási hiánnyal kell számolni. A vírusválság miatt mintegy 1400 milliárd forint adóbevételtől esik el a költségvetés idén, mondta.

Az euró bevezetésére pedig nincs céldátum.

>>>Kattintson ide, ha a legfrissebb híreink közül válogatna!>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!