Tiltott adatszerzés gyanújával indult nyomozás a Mészáros Lőrinc harcjárműveiről készült drónvideó miatt

2020. október 27. – 08:41

frissítve

Tiltott adatszerzés gyanújával indult nyomozás a Mészáros Lőrinc harcjárműveiről készült drónvideó miatt
Az Átlátszó felvételén Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművek

Másolás

Vágólapra másolva

Tanúként idézte a rendőrség az Átlátszó munkatársát, Horn Gabriellát, akit a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkéről, és az ahhoz készült videófelvételről kérdeztek. A meghallgatáson kiderült, hogy tiltott adatszerzés miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen – írja az Átlátszó.

Az Átlátszó a májusban megjelent cikkben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő híradása nyomán egy kamerás drón segítségével próbálta kideríteni, miféle harcjárművek állomásoznak Mészáros Lőrinc bicskei birtokán. A drónfelvétel segítségével sikerült azonosítani az egyik páncélost, egy BRDM2-2 típusú kétéltű csapatszállító járművet, a másikat viszont a légifelvételen sem lehetett felismerni, mert le volt takarva egy ponyvával.

Horn Gabriellát a rendőrség most ennek kapcsán arról kérdezte, hogy milyen körülmények között írta meg korábbi cikkét, és hogy annak mi volt a hírértéke, de felmerült az is, hogy ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt, és hogy ki engedélyezte a lapnál a cikk publikálását. Az is kiderült, hogy a rendőrök tiltott adatszerzés miatt nyomoznak az ügyben ismeretlen tettes ellen. Ez egy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűntett, amelyet az követhet el, aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok megismerése céljából más lakását, ingatlanát titokban átkutatja, az ott történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli vagy rögzíti, más zárt küldeményét felbontja vagy megszerzi, vagy elektronikus hírközlő hálózaton másnak tárolt vagy továbbított adatot kifürkész.

Dr. Tóth Balázs ügyvéd, az Átlátszó jogi igazgatója szerint a drónfelvétellel kapcsolatban szóba sem jöhet a tiltott adatgyűjtés bűntette, ehhez ugyanis a Btk. olyan elkövetési módszereket határoz meg, amelyeket alapvetően a bűnüldöző hatóságok is kizárólag bírói vagy az igazságügyért felelős miniszteri engedéllyel alkalmazhatnak. A drónfelvétel készítése ugyanakkor nem egy olyan titkos, rejtett eszköz felhasználásával megvalósított megfigyelés, mint egy rejtett kamera, vagy mikrofon vagy lehallgató szoftver, egy kúriai döntés szerint pedig a technikai eszközzel való megfigyelésen személyek mozgásának, magatartásának, szóbeli megnyilvánulásainak, illetve azok hiányának az érzékszervekkel való huzamosabb ideig tartó észlelését értjük. A felvétel készítésére ráadásul nem magántitok jogosulatlan megismerése céljából került sor, hanem arról kívántak megbizonyosodni, hogy a politikai hatalomhoz szorosan kötődő Mészáros Lőrinc rezidenciájánál valóban parkoltak-e harci járművek, melynek hírértékét a lap szerint elég nehéz kétségbe vonni.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Az Átlátszónak idén volt már egy hasonló ügye, melyben a NAIH nekik adott igazat: a kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. egyik tulajdonosa, Balásy Gyula bukta el a frissen vásárolt luxusvillájáról készült felvételek miatt indított eljárást, a hazai és a nemzetközi jogi előírások alapján a sajtószabadságba ugyanis belefér közüggyel kapcsolatban a magánszférát nem sértő drónfelvétel készítése.

György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője az RTL Klub híradójának elmondta, hétfőn az ő egyik munkatársukat is kihallgatták az ügyben. Az újság is közölt felvételeket a harcjárművekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!