Az USA nem nézi jó szemmel az új magyar Huawei-központ tervét

2020. október 26. – 10:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ahogyan arra Cornstein nagykövet is felhívta a figyelmet: fontos tisztában lennünk azzal, hogy kivel kötünk üzletet. Márpedig a magyarok pontosan tudják, milyen kapcsolatokat keresnek a kommunista diktatúrák”

– reagált a Huawei új magyarországi k+f központjának tervére az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége az Indexnek. Azt is írták: „A világban egyre több ország ismeri fel, hogy a Kínai Népköztársaságban alapított vállalatokat kötelezik arra, hogy együttműködjenek a biztonsági szolgálatokkal.” A lap azért kereste meg a követséget, mert Washington köztudomásúan nem nézi jó szemmel a kínai techvállalat globális terjeszkedését, a magyar kormány figyelmét is több alkalommal felhívták már a szerintük ezzel járó veszélyekre. Szijjártó Péter külügyminiszter viszont a Huawei 15 éves magyarországi jelenlétének évfordulója alkalmából tartott eseményen (ahol az új beruházást is bejelentették) a Pekinggel és a Huaweijel kialakított jó kapcsolatokat méltatta.

Szijjártó Péter beszédet mond a Huawei Technologies 15 éves magyarországi jelenlétének és európai fennállásának 20. évfordulója alkalmából 2020. október 20-án. Fotó: Mónus Márton / MTI
Szijjártó Péter beszédet mond a Huawei Technologies 15 éves magyarországi jelenlétének és európai fennállásának 20. évfordulója alkalmából 2020. október 20-án. Fotó: Mónus Márton / MTI

A cikk szerint Magyarország még nem része az USA által indított Clean Network programnak, amelyek hivatalosan az a célja, hogy megvédje az állampolgárokat és vállalatokat az olyan „rosszindulatú szereplők agresszív támadásaitól, mint a Kínai Kommunista Párt”.

Az USA vádjaira a Huawei is reagált. „Ez egyszerűen nem igaz. A Huawei egy hálózati eszközbeszállító, amelynek nincs tulajdonában a hálózat, ahogyan nem is működteti azt. Ebből következik, hogy nem kezeljük a hálózatokon áramló adatokat sem” – írta a cég az Indexnek. „Európában az uniós jogoknak megfelelően, a GDPR-szabályozásokat figyelembe véve működünk” – tették hozzá.

Szijjártó bejelentése szerint egyébként a Huawei új központjával a fővárosban legalább 100 magyar mérnököt foglalkoztató k+f központ jön létre, amelynek fókuszában a mesterséges intelligencia, a streaming, a képfeldolgozási és jeltovábbítási technológiák, valamint a rendkívül nagyméretű elosztórendszerek állnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!