Két év után visszatért az elefánt a családjához Nyíregyházára

2020. október 25. – 14:17

Két év után visszatért az elefánt a családjához Nyíregyházára
Fotó: Nyíregyházi Állatkert

Másolás

Vágólapra másolva

Európa legnagyobb afrikai elefántbikája, Jack két év távollét után visszatért családjához Nyíregyházára. Az afrikai elefántbikát 2 évre kölcsönadták a Bázeli állatkertnek, hogy az Európai Fajmegőrzési Program keretén belül teljesítse ott is tenyészbikai feladatát. Azután tért most haza, írja a nyíregyházi Állatkert közleménye.

>>A Telex legfrissebb híreit itt találja.<<

Jack érkezésével újra kiegészült az afrikai elefántok tenyészcsordája, amelyben az ivarérett bika mellett két tenyésznőstény és két borjú él Nyíregyházán.

A három méter magas, öt tonna súlyú, Jack névre hallgató állat jól viselte az utazást, és amint újból megszokta belső és külső kifutóit, megkezdődik majd az összeszoktatás az elefántcsalád többi tagjával. Mivel az elefántok a világ legintelligensebb állatai közé tartoznak, nem kérdés, hogy a két év távollét után megismerik-e egymást a korábban együtt tartott ormányosok.

Jack falatozik – Fotó: Nyíregyházi Állatkert
Jack falatozik – Fotó: Nyíregyházi Állatkert

Jack az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett újra Nyíregyházára, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy újabb szaporulat jöjjön a napvilágra. Jack és párja a Svédországból érkezett 19 éves Kwanza 2013-ban párosodtak először a Nyíregyházi Állatparkban, és 22 hónapra rá világra jött első közös utódjuk Kitó, 2018-ban pedig a bikaborjú húga, Kimani.

Háromhetes agresszió

Az elefántházban a szakemberek felkészültek a 27 éves ereje teljében lévő bika érkezésére: az épületben külön „bikabiztos” részt alakítottak ki. A készültség nem véletlen. A felnőtt korba lépő bikákban időközönként hormonális változások játszódnak le, ilyenkor a tesztoszteron szintjük a normális tízszeresére emelkedhet, az állatok viselkedése pedig rendkívül agresszívvé és veszélyessé válhat. A minimum három héten át tartó, ám akár hosszú hetekre is elnyúló állapot levezénylésére is felkészültek a szakemberek.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg öt afrikai és három ázsiai elefánt él és az országban afrikai faj csak itt látható ráadásul, Európa több száz állatkertjéből a nyíregyházi mellett csupán három olyan akad, amely egyszerre tart ázsiai és afrikai elefántfajt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!