Gyurcsány: Nem az a kérdés, hogy elbuksz-e, hanem hogy utána harcolsz-e tovább

2020. október 24. – 16:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vadai Ágnes a leghangosabb az elnökségi üléseken, Gréczy Zsoltnak van a legjobb humora és a legtöbb DK-s űrhajós lenne, ha nem politikus. Kulisszatitkokkal, személyes történetekkel ünnepelte kilencedik születésnapját a Demokratikus Koalíció, amit a járványhelyzet miatt online tartottak meg. A közel egyórás műsorban Gyurcsány felidézte a párt alapítását, de bejelentkezett a legfiatalabb és legidősebb DK-tag is, valamint David Sassoli, Európai Parlament elnöke is hosszasan méltatta a DK-s képviselők munkáját.

„Nem az a kérdés, hogy elbuksz-e, mert időnként el fogsz bukni. A kérdés, hogy utána felállsz-e, és mész-e, harcolsz-e tovább. Én úgy döntöttem, hogy küzdök”

– így emlékezett vissza miniszterelnöki bukására és a DK alapítására Gyurcsány Ferenc. Arról is beszélt a születésnapi műsor egyik bejátszásban, hogy az őszödi beszéddel csak fel akarta rázni párttársait, míg a 2006-os tüntetéseket a jobboldal erőszakos puccskísérletének tartja.

Az MSZP nem volt nyitott egy nagy demokrata pártra

„2010 szeptemberében egy konferencián azt mondtam, hogy itt minden demokratának össze kell fognia. (…) Azt javasoltam, hogy a szocialista pártot nyissuk ki, csináljunk belőle egy nagy, nyitott, demokrata pártot, de ezzel akkor az akkori MSZP vezetése nem értett egyet” – fogalmazott a DK elnöke.

A Szent István parkban támogatóikkal kimondták, hogy elindítanak egy új, polgári, európai platformot, de aztán rájöttek, hogy ez még nem elég, és Zalaszentgróton már arról döntöttek, hogy pártot alapítanak. A Vasas Sportcsarnokban kiáltották ki a DK-t, és egy kőbányai művelődési házban hozták létre hivatalosan 2011-ben.

Gyurcsány Ferenc a DK születésnapi rendezvényére készített videóban. Fotó: Demokratikus Koalíció
Gyurcsány Ferenc a DK születésnapi rendezvényére készített videóban. Fotó: Demokratikus Koalíció

„Mint a templom egerei, olyan szegények voltunk” – mondta Gyurcsány a kezdeti időszakról, amikor sajtótájékoztatót csak úgy tudtak tartani, ha addig a többiek kimentek a teremből, és önálló frakciót se alakíthattak a parlamentben. De aztán keményen dolgoztak, Gyurcsány beköltözött a miskolci Avasi lakótelepen egy családhoz három napra, éhségsztrájkoltak a Kossuth téren, virrasztottak a jobb oktatási rendszerért, és bejárták az országot.

„Túl vagyunk a tizedik kongresszuson, tavaly tavasszal az európai parlamenti választáson a Demokratikus Koalíció lett az ellenzék legerősebb pártja – fogalmazott Gyurcsány. A DK sikere szerinte az, hogy ”nem hezitál szembemenni Orbán vásott rendszerével.„

”Tudjuk, hogy nincs más lehetőségünk, mint küzdelemben és mindenkire vigyázva egy európai és polgári Magyarországot teremteni.„

Vadai a birkapörköltet szereti

Dobrev Klárának, a párt EP-képviselőjének meglepően kevés szerep jutott a műsorban, csak röviden összefogásra szólította fel az ellenzéki pártokat a 2022-es országgyűlési választásokra, és a tavaly októberi önkormányzati választásokat idézte fel. ”Ha összefogunk, győzni fogunk„ – hangsúlyozta ő és több DK-s polgármester is, akik az önkormányzati összefogások eredményeit méltatták.

David Sassoli, Európai Parlament elnöke is bejelentkezett egy rövid videóban, hogy gratuláljon a DK-nak. Szerinte a DK szilárdan és elkötelezetten képviseli az európai értékeket, és a párt képviselői fontosak Magyarország és az Európai Parlament jövője szempontjából. Azt is mondta, hogy reméli, kemény munkájukért a jövő gazdagon meg fogja jutalmazni őket.

A DK politikusaival készített kérdezz-felelek típusú interjúkból kiderült, hogy Gy. Németh Erzsébet énekelni szokott az autóban, ha reggel TV-interjúra megy, Varjú László a paprikás krumplit szereti, míg Vadai Ágnes a birkapörköltet. Gyurcsány példaképe az édesanyja, Molnár Csaba pedig egy DK-s bort szeretne, amit a párt huszadik születésnapján nyitnának meg.

Átrendeződtek az ellenzéki erőviszonyok

„Életem legnagyobb politikai élménye a most kilenc éves Demokratikus Koalíció. Köszönöm nektek”

Így köszöntette csütörtökön pártja kilencedik születésnapját Gyurcsány Facebookon. „Soha nem volt kétségem, hogy jól képviseljük hazánkat. Sokszor volt kétségem, hogy vajon vonz-e elég támogatót az, amit mi gondolunk. Mára kétségeim csökkentek” – fogalmazott bejegyzésében a volt miniszterelnök. Szerinte a DK sikerének titka, hogy csináltak egy erős, egymásra is vigyázó csapatot, minden vitát komolyan vettek, és semmit nem oldottak meg erővel.

Egy infóvideót is megosztott pár napja a párt, hogy megmutassák, hogyan nőtt a DK támogatottsága az elmúlt években. 2011-ben a biztos pártválasztók körében még csak 1,4 százalékon álltak, 2020-ban már 18 százalékot mértek. Az nem derül ki, hogy melyik közvélemény-kutató cég adatai alapján állították össze a grafikonokat, de az jól látszott rajta, hogy aszerint 2018-ról 2019-re ugrott meg a legnagyobb mértékben a DK népszerűsége, 7 százalékról 15-re.

Ebben valószínűleg nagy szerepe volt a tavaly májusi EP-választásnak, ahol a DK Dobrev Klára vezetésével a szavazatok 16 százalékát szerezte meg, és ezzel messze a legjobb eredményt érte el az ellenzéki pártok közül. Csak összehasonlításképp, 2014-ben még csak a negyedik helyen végzett a Demokratikus Koalíció az EP-választáson a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az MSZP mögött, akkor a szavazók 9,75 százaléka adta rájuk a voksát. Szépen kirajzolódik egyébként az ellenzéki pártok átrendeződése is, ha összehasonlítjuk a 2014-es és 2019-es EP-választások eredményeit. Tavaly májusban a Jobbik már csak az ötödik helyen végzett, és a Momentum is több mint 3 százalékkal beelőzte az MSZP-Párbeszéd szövetséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!