Szél: Ahol a közmédia nem szabad, ott nincs sajtószabadság

2020. október 23. – 15:03

frissítve

Szél: Ahol a közmédia nem szabad, ott nincs sajtószabadság
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy olyan országban, ahol a közmédia nem szabad, ott nincs sajtószabadság. Ahol nincs sajtószabadság, ott a gondolat nem szabad” – mondta Szél Bernadett Budapesten, az MTVA székháza előtt rendezett autós tüntetésen, ahol pénteken délután pár százan gyűltek össze. Helyszínen lévő kollégánk azt mondta, hogy az autós tüntetésnek eleinte akadálya volt, hogy a rendőrség egy idő után nem engedte az épület elé az autókat, mondván, megtelt az utca. Végül azért csak sikerült elérni, hogy bemehessenek az autók.

A rendőrség közleményben reagált Szél kijelentésére

„A rendőrök fokozatosan és az előzetes egyeztetésnek megfelelően engedték be a Kunigunda útjára meghirdetett gyűlésre érkezőket. (…) Amikor az adott érkezési útvonal már megtelt, és ott a parkolás nem volt lehetséges, a helyszínen lévő rendőrök átirányították egy a szervező által megjelölt másik útvonalra.”

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint a hatalmon lévő pártok „az oktatás, a tudomány és a művészet szabadságát is támadják, mert a szabad gondolat az ő legnagyobb ellenfelük”.

Szerinte ma sem akarunk ilyen országban élni, ahogy 56-ban sem akartunk.
„56 hősei ezért lázadtak, a szabadságért és az igazságért küzdöttek egy elnyomó hatalommal szemben”, mondta.

Hozzátette, a szabad és a tisztességes választások feltétele, hogy mindenki szabadon elmondhassa a véleményét, legyenek viták, ütközzenek az álláspontok. „Ez az intézmény minden, csak nem független és pártatlan, mindezt a mi adóforintjainkból fizetik” – utalt a jövőre 117 milliárdból gazdálkodó közmédiára.

„Mondjátok el mindenkinek, ne higgyenek annak, ami ebben a médiában zajlik, mert ami itt megy, az tömény hazugság. A független sajtóból kell tájékozódni, és támogassátok a független és szabad sajtót, hogy valódi hírek jussanak el az emberekhez”

– kérte az emberek Szél.

Szél Bernadett beszéde az MTVA székháza előttFotó Huszti István / Telex
Szél Bernadett beszéde az MTVA székháza előttFotó Huszti István / Telex

Hadházy Ákos független képviselő arról beszélt, hogy akik ma eljöttek a Kunigunda utcába, azok azt üzenik, „nem törődnek bele abba, hogy a Fidesz évi százmilliárd forintból folyamatos kampányt folytasson”. Akik pedig akár félelemből, akár hitetlenségből nem jelentek meg, azoknak azt üzenik,

ha egy velejéig korrupt hatalmat nem állítunk meg időben, akkor valóban lesz mitől félni.

Az SZFE kapcsán azt mondta, hogy a színművészetisek példát mutatnak, hogyan kell ellenállni a megvesztegetésnek, a lejáratásnak és a zsarolásnak.

A beszédek végén Hadházy mindenkit arra kért, hogy csatlakozzanak az SZFE előtti tüntetéshez.

Ahogy azt korábban megírtuk, az ellenzéki pártok hivatalosan nem vesznek részt október 23-án a Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs által meghirdetett blokádban az állami tévé székházánál, amivel az állami szintű lejáratás és gyűlöletkeltés ellen akarnak fellépni. Az ATV végigkérdezte az ellenzéki pártokat, hogy csatlakoznak-e Hadházyék tüntetéséhez, de a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is úgy nyilatkozott, hogy nem, ők inkább most az SZFE ügyét tartják fontosabbnak.

Hadházyék eredetileg sima tüntetést szerveztek, de a koronavírus-helyzet miatt végül autós blokád mellett döntöttek. „Október 23-án nem tehetjük meg, hogy ne tiltakozzunk a hazugság ellen, de az egyetlen felelős döntés ebben a helyzetben az, ha átalakítjuk a tervezett rendezvényünket és autós demonstrációt tartunk” – írták az esemény oldalán.

Ahogy azt is hozzátették, hogy korábbra hozták az időpontot, 14:30-ra, hogy aki az SZFE-s eseményre is át akar érni, az meg tudja oldani. „Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés ’56-ról” címmel hirdettek ugyanis vonulásos megemlékezést az SZFE hallgatói 16:30-ra a Műegyetem rakpart – Szabadság híd – Március 15. tér – Uránia mozi útvonalra.

Hadházy Ákos a tüntetés végén autójábanFotó Huszti István / Telex
Hadházy Ákos a tüntetés végén autójábanFotó Huszti István / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!