Szakít az SZTE-vel egy amerikai magyar professzor a szabályokat megszegő rektor miatt

2020. október 22. – 17:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felmondta a Szegedi Tudományegyetemmel folytatott együttműködését a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjának professzora, miután az SZTE rektora kirúgta azt a beosztottját, aki az etikai bizottság vezetőjeként eljárást indított ellene, mert a rektor megszegte a karanténszabályokat és a vírus terjedését kockáztatva műtéteket is végzett.

„[í]gy hal meg a demokrácia és az akadémiai szabadság, és a helyüket egy totalitárius rendszer váltja fel, ahol a hatalom embereitől való félelem az egyetlen szabály. Ennek nem leszek, nem lehetek része”

idézte a 444.hu a nebraskai professzor, Mirnics Károly nyilvános levelét, amelyben a Nebraskai Egyetem Orvosi Központja pszichiátriai, biokémiai és molekuláris biológiai, farmakológiai és kísérleti idegtudományi professzora közölte, hogy megszakítja tíz éve tartó együttműködését a Szegedi Tudományegyetemmel. A professzor döntésének előzménye, hogy az SZTE ausztriai síelésből hazaérkezett rektora, Rovó László megszegte a karanténszabályokat, műtéteket végzett, kockáztatva, hogy esetleg fertőzőként továbbadja a vírust, majd amikor az etikai bizottság vezetője emiatt vizsgálatot indított ellene, a rektor kirúgta a vizsgálatot kezdeményező beosztottját, Horváth Szatmárt, aki a Telexszel közölte, külföldön keres tudományos munkalehetőséget.

Rovó döntése Mirnics szerint elfogadhatatlan, de a nebraskai professzort legalább ennyire elszomorítja, hogy a hatalommal való visszaélésnek ezt a formáját semmilyen felháborodás nem követte. „Van-e egyáltalán, csak már a hatalomtól való félelem megakadályozza, hogy a kritika hangosan szót emeljen, esetleg ez már senkit sem érdekel? Az események összessége borzongató üzenetet küld: ha valaki igazat mond a hatalomnak, akkor munka nélkül marad.”

„Ez nem Horváth Szatmár kirúgásáról vagy teljesítményéről szól. És nem is Rovó rektor cselekedeteiről vagy arról, hogy elkezdtem politizálni. Arról szól, hogy mi az, amiben hiszek, és arról a nézetről, hogy miként kell működnie egy akadémiai társadalomnak. Amikor az akadémiai keretek alapvető szinten lebomlanak, azokban már nem vehetek részt. Ez az igazságosságról és a tisztességről szól, és arról, hogy az akadémiai szellem suttogva hal meg. Távolítsuk el a neveket, és gondoljuk át a tényeket. 1) Egy nagyhatalmú tudományos vezető saját örömére megszegi az állam által hozott szabályokat, hazudik, megfertőződik COVID-19-cel, és veszélyezteti a betegeket azáltal, hogy műtéteket végez rajtuk, miközben vélhetőleg COVID-19-cel fertőzött; 2) az etikai bizottság elnökét, akinek ki kell vizsgálnia az állítólagos vétséget, hirtelen elbocsátja a szabályokat állítólagosan megszegő nagyhatalmú vezető”

– állt a levél Horvát Szabolcs által közölt fordításában.

Mirnics Károly vendégoktatóként, tanácsadóként is részt vett az SZTE életében, és számos szegedi kutatót fogadott a nebraskai laboratóriumban is.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!