Átadták a 3-as metró felújított déli szakaszát

Legfontosabb

2020. október 22. – 14:14

frissítve

Átadták a 3-as metró felújított déli szakaszát
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután átadták a budapesti M3-as metró felújított déli szakaszát, ahol a teljes akadálymentesítés még hátra van.

A 3-as metró Magyarország legforgalmasabb közösségi közlekedési vonala, megfelelő működése nemzeti ügy – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Határ úti állomáson tartott átadón. Közölte: meghívta az átadásra Tarlós István korábbi főpolgármestert is, de ő vidéki útjára hivatkozva lemondta a részvételt.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a tájékoztatón elmondta, hogy a déli szakasz meg nincs teljesen kész, a teljes akadálymentesítés meg hátra van, de az már nem fogja zavarni az utasforgalmat.

Mit csináltak a felújítás alatt?

A Határ út, a Pöttyös utca, az Ecseri út és a Népliget állomás letisztult és modern látványvilágot kapott. A megállók kényelmesebbek, biztonságosabbak, világosabbak, és a LED-es világítás miatt energiatakarékosabbak is lettek. Megújult a belső infrastruktúra is: a vágányok, a vasúti, a biztonsági, a szellőzőberendezések, a gépészeti rendszer és az utastájékoztatási elemek.

És hogy hogy néz ki a megújult déli vonal? Megmutatjuk egy rövid videóban, amit röviddel az átadás napja előtt készítettünk:

November 6-ig újra teljes vonalon jár a metró

Az átadás után a 3-as metró november 6-ig, péntekig a teljes vonalon közlekedik. A középső szakaszon korábban lezárt állomásokon (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) azonban a továbbiakban sem áll meg: ezek az állomások továbbra is a felszíni járatokkal, illetve a Népliget és a Kálvin tér között közlekedő M30-as állomáspótló busszal használhatók.

A déli szakaszon megszokott, alternatív eljutási lehetőségeket biztosító buszjáratokkal ezután is lehet utazni, azaz közlekedik a Boráros tér felé a 223M, a Nagyvárad tér felé 254M, a Határ úti metróállomás felé a 194M és az Örs vezér tere felé a 161E autóbusz. A 200E autóbusszal – ahogy a metrófelújítás előtt is – napközben ismét Kőbánya-Kispestig, éjszaka pedig a Határ útig lehet utazni.

November 7-től lezárják a középső szakaszt

A metróvonal felújítása november 7-től, szombattól a rekonstrukció utolsó nagyobb ütemével, a Nagyvárad tér és a Lehel tér közötti, középső vonalszakasz lezárásával folytatódik. A metró ettől a naptól Kőbánya-Kispest felől a Nagyvárad térig, Újpest-központ felől pedig a Lehel térig jár majd. A kimaradó szakaszon főként buszsávban közlekedő, 45 másodpercenként induló pótlóbuszokkal lehet utazni. A BKK a metró középső szakaszának felújítása idején is bővíti a lezárt szakaszt elkerülő járatok kínálatát, további alternatívát biztosítva a metrópótló buszok mellett.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A felújítás története a kezdetektől

A 3-as metró 40 éves orosz szerelvényeivel 2010 körül egyre sűrűbben akadtak komoly műszaki problémák: visszatérően elfüstöltek a kocsik, koptak, rozsdásodtak, törtek az alkatrészek. Már akkor el kellett volna kezdeni a felújítást, ám a főváros energiáit lekötötte a 4-es metró építésének befejezése.

A vészharangot egy csúnya baleset kondította meg: 2011 áprilisában teljesen kiégett egy metrószerelvény: a lángok az első kocsiban csaptak fel, de a tűz átterjedt a másodikra is. Szerencsére nem halt meg senki. A BKK ekkor nyújtotta be a teljes rekonstrukcióra szóló támogatási kérelmét a fejlesztési minisztériumhoz.

A felújított orosz metrókocsik és a fakocka

A felújítást azonban több részre szedték. Először a metrókocsi-beszerzést emelték ki a csomagból. Hosszas vita után az is eldőlt, hogy a cserére biztosított 60 milliárdos keret (ennyi hitelt engedett felvenni a kormány a fővárosnak) csak a 222 darab régi orosz metrókocsi felújítására lesz elég. Erre írták ki a tendert végül 2014 novemberén.

A nyertes – némi pályázati kizárásos kanyar után – az orosz Metrovagonmas lett 69 milliárd forintos ajánlatával. A szerződést 2015 júliusában írták alá, az első szerelvényt 2017 márciusában adták át. Az akkori ellenzék folyamatosan kritizálta az üzletet, mondván, hogy az oroszok nem is újították fel a szerelvényeket, hanem raktáron maradt teljesen újakat küldtek. A metrókocsikon valóban 90-95 százalékban kicseréltek mindent.

Az orosz szerelvényekkel a forgalomba állás után is sok gond volt, a legemlékezetesebb az ajtóproblémájuk, amit a BKV és a városvezetés egy fakockával elkövetett szabotázzsal magyarázott. Mostanában rozsdásodási problémák léptek fel.

Teljes rekonstrukció: folyamatosan növekvő költség

Időközben (2013-ban) a BKK pályázatot írt ki a 3-as metró alagútjának és állomásainak felújítására is. Ekkor még úgy gondolták, 100 milliárd forintból kihozható a rekonstrukció. Ez az összeg egy-két éven belül 120 milliárd forintra emelkedett, majd 2016 végén már 160-180 milliárdnál tartott a mérnöki becslés. Végül a főváros 137,5 forintos uniós és kormányzati forrást kapott a felújításra. (Ezt utána többször meg kellett toldani, most 217,4 milliárd forintnál jár az összeg, amiből 172,7 milliárd forint az uniós támogatás)

A költségek csökkentése érdekében négy részre szedték a teljes infrastruktúra felújítását: az északi szakasz (Újpest-Lehel tér), a déli szakasz (Köki-Nagyvárad tér) és a középső szakasz (Lehel tér-Nagyvárad tér) állomásai mellett külön pályáztatták a teljes metróalagutat is.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

2017-ben hirdettek először eredményt az északi szakasz rekonstrukciós tenderén. Már ez 62 milliárd forintot tett ki, és hol volt még a déli és központi szakasz! Az északi szakaszt 2019. március 30-án adták át, közel fél éves csúszással. A déli szakasz felújítására 2019 február 15-én kötöttek szerződést, a kivitelezés 2019 áprilisában kezdődött. Az eredetileg becsült harmadik negyedév végéhez képest itt is csúszik a befejezés, október 22-re.

Most jön a közepe

A középső vonalszakasz állomásainak felújítására 2019. november végén szerződtek. Két állomáson, az Arany János utcain és a Ferenciek terén már tavasszal elkezdődött a munka, a szétbontott állomástereken a metró megállás nélkül átmegy. Júliusban ugyanez történt a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák metróállomáson is. Az Erzsébet téren szintén fél éve tartanak a Deák Ferenc téri állomás akadálymentesítését szolgáló lift és összekötő alagút építési munkái. A másik három állomás (Kálvin tér, Deák tér, Nyugati pályaudvar) bontása a középső alagút szakasz novemberre tervezett teljes lezárásakor kezdődik majd el a terv szerint, a teljes befejezést pedig 2022 végére becsüli még mindig hivatalosan a BKK.

Csakhogy. Baj van a középső alagútrésszel. A Vg.hu korábbi cikke szerint a 3-as metró teljes alagúti rekonstrukcióját végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. tucatnyi jogcímen 18,4 milliárd forintot követel a BKV-tól a hátralévő munkák elvégzéséért. A BKV viszont a követelésből mindössze 8,2 milliárdot ismer el. A Swietelsky az északi és a déli szakaszt befejezte, de ha a vita miatt nem kezdi el a középső szakaszt, akkor újra kell tendereztetni a kivitelezést. Ez további csúszást jelenthet. Ha a 2020 végéről többször is módosított, jelenleg 2023 júniusára tervezett átadást nem sikerül megejteni, akkor az veszélyeztetheti a 172 milliárdos uniós támogatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!