Ötszázezer forintos jutalmat követelnek a szociális ágazatok dolgozóinak

2020. október 20. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) online sztrájkot hirdet október 27-ére. A Facebook-oldalukon közzétett felhívás szerint ezzel azt szeretnék elérni, hogy a szociális ágazatok valamennyi dolgozója részesüljön 500 ezer forintos pluszjuttatásban a kormányzattól. Az MKKSZ azt írja, nem vitatják, hogy a koronavírus-járvány idején az egészségügyi dolgozók jutalomban részesültek, sőt együtt is örülnek velük, de ugyanilyen mértékű elismerést szeretnének az ágazataik dolgozóinak is. Ennek kifizetését november 11-ig, a szociális munka napjáig követelik a kormánytól.

A sztrájk előtt az MKKSZ négynapos „oktatást” tart majd a kormány azon döntéshozóinak, akik szerintük elfelejtették a szféra dolgozóit, amikor az 500 ezer forintos pluszjuttatást osztottak azok részére, akik helytálltak a pandémia idején. Ezért naponta felsorolják majd az ágazatok összesen 63 munkakörét, amelyekben szerintük járna a pluszjuttatás.

Az ágazat dolgozói több mint másfél éve, 2019 márciusa óta próbálnak sztrájkba lépni, de a kormány ezt eddig nem tette lehetővé számukra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) korábban azt ígérte, hogy 2019. április 30-ig megteremti a szociális ágazatban dolgozók kollektív szerződéskötésének jogalapját, valamint június 30-ig benyújtják a szociális ágazatban dolgozók több éves bérfelzárkóztatási programját, ám ez a mai napig nem történt meg. Az MKKSZ szerint az ágazat dolgozóinak bére 13 éve változatlan.

>>> A Telex további friss híreiért kattintson ide <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!